Regnbågsflaggor kan symbolisera en sexuell läggning, identitet, kön, fetischer, förståelse eller allmänna strävanden för mänskliga rättigheter. Här har vi samlat de vanligaste. 


Prideflaggan:
Prideflaggan är en populär symbol i HBTQ-rörelsen. Den står för stolthet och mångfald, homosexuella, bisexuella och transpersoner, respekt för medmänniskor och tolerans.


Transgender:
Transgender: en transperson är någon vars genusidentitet inte stämmer ihop med det kön de tilldelades vid födseln. Det inkluderar transkvinnor och män, samt ickebinära/intergender. Skaparen av flaggan har själv sagt att det vita i flaggan representerar icke-binära och de som genomgår könskorrigering.
Att vara transgender är ett av flera sätt som man kan vara transperson på.


Biflaggan:
En person som har förmågan att bli kär i eller attraherad av människor oavsett kön kan kalla sig bisexuell. Bi betyder två och vissa föredrar därför andra begrepp, som exempelvis ”pansexuell”, för att signalera att de ser sin sexuella läggning bortom tvåkönsnormen.


Panflaggan:
Pansexuell kommer från det grekiska prefixet pan – i betydelsen ”allomfattande”. Termen reflekterar dig som känner att du är sexuellt/känslomässigt/andligt kapabel att älska personer oavsett deras kön.


Asexuell:
Vanligast är att asexuell används för att beskriva en person som aldrig eller under en period inte känner sexuell attraktion, inte har någon sexlust eller inte önskar inkludera andra fysiskt i sin sexuella praktik.


Gender fluids:
Gender Fluid är den vars identitet växlar mellan man, kvinna och neutral könsidentitet.


Straight ally:
Straight Ally är flaggan för dig som är heterosexuell och cis-person som stöttar kampen mot homo/trans/bi-fobi.


BDSM:
BDSM-flaggan representerar BDSM-communityn, bondage, disciplin, dominans och underkastelse, sadism och masochism. Flaggan står för stolthet och lika rättigheter. Flaggan är inspirerad av läderflaggans färger som kombinerats med Triskele-symbolen som BDSM communityn gjort till sin.


Gender-queer:
Genderqueer flaggan är för dig vars könsidentitet inte passar in i de socialt konstruerade normerna som associeras till begreppen han/henne. Genderqueer är identiteten som hamnar mellan kille/pojke/man och tjej/flicka/kvinna.


Polysexuell:
Polysexualitet refererar till personer som är attraherade av mer än ett kön. Däremot vill de inte av olika anledningar identifieras som bisexuella.
Polysexualitet ska inte blandas ihop med pansexualitet; pan betyder alla och poly betyder många. Så det behöver inte nödvändigtvis betyda alla. Polysexuell är en självidentifierad term som är formbar, eftersom det är en stor variation av personer som använder termen till att beskriva sig själva.
Ordet polysexuell används även om och av personer som har (eller vill ha) flera sexuella relationer, men inte nödvändigtvis flera romantiska relationer (polyamori). Denna betydelse av polysexuell har därmed en koppling till swinging.


Demisexuell:
Är en sexuell läggning där en person endast känner sexuell attraktion till människor de utvecklar känslomässiga band till.  De flesta demisexuella upplever sexuell attraktion mer sällan än övriga och några har litet eller inget alls intresse för sexuella aktiviteter.


Aromantisk:
Är personer som känner väldigt lite, eller ingen attraktion mot andra. I fall där romantiska personer har ett emotionellt behov att vara med en annan person i ett romantiskt förhållande, så är aromantiker oftast nöjda med vänskaper eller andra icke-romantiska relationer.


AGender:
Räknas ibland som ett begrepp under paraplybegreppet ”intergender” eller ”ickebinär” (se de orden). Den som är agender är inget kön eller relaterar inte till kön.


Polyamorös:
Ett tillstånd där en har multipla sexuella eller romantiskt bundna förhållanden på samma gång, med samtycke av alla involverade partners.


Bigender:
Bigender är en könsidentitet som kan bokstavligen kan översättas som ”två kön” eller ”dubbla kön’. Bigender-människor upplever just två könsidentiteter, antingen samtidigt eller varierande mellan de två. Dessa två könsidentiteter kan vara manligt och kvinnligt, men kan även omfatta icke-binära identiteter.


Skolisexuell:
Flaggan Skolisexual Pride beskriver en sexuell attraktion för icke-binära personer. Detta gäller inte attraktion till specifika genitalier eller födelseuppgifter utan är en allomfattande term.


Lithsexuell:
Flaggan Lithsexual Pride hänvisar till en person som upplever sexuell attraktion, men om den besvaras så svalnar känslorna.


Autosexuell:
Flaggan Autosexual Pride hänvisar till en sexuell läggning mot sig själv; det vill säga att föredra självtillfredsställelse jämfört med andra former av sexuell aktivitet.


Hermafrodit:
Flaggan Hermafrodit Pride för en person som har båda uppsättningarna av könsorganen (manliga och kvinnliga).


Intersex:
Intersex är en allmän term som används för en rad olika tillstånd där en person är född med en reproduktiv eller sexuell anatomi som inte verkar passa de typiska definitioner av kvinnlig eller manlig.


Rubberpride:
Prideflagga för Gummi fetischist-communityn.

Listan är sammanställd av Adam Mårtensson från Malmö Pride år 2017. Vissa termer är översatta till svenska av Fredrika Biström.

2 kommentarer

Ileea · 24.08.2017 kl. 12:04 e m

Jättefin samling flaggor! Vore det ännu möjligt att komplettera med de svenska begreppen med i listan, i de fall de finns? Tänker mig till exempel ”aromantisk”, ”polyamorös” och alla ”-sexual”, som på svenska är ”-sexuell”?

    Fredrika Biström · 31.08.2017 kl. 11:29 f m

    Tack för kommentaren! Nu är guiden uppdaterad så att de termer som är lätta att översätta till svenska står på svenska. Ibland går inte en prideflaggas namn helt ihop med termen för den läggning den står för. Hoppas texten nu är tydligare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.