Regnbågsflaggor kan symbolisera en sexuell läggning, identitet, kön, fetischer, förståelse eller allmänna strävanden för mänskliga rättigheter. Här har vi samlat de vanligaste. 


Prideflaggan:
Prideflaggan är en populär symbol inom HBTQ-rörelsen. Den står för stolthet och mångfald, homosexuella, bisexuella och transpersoner, respekt för medmänniskor och tolerans.


Transgender:
Transgender: en transperson är någon vars genusidentitet inte stämmer ihop med det kön de tilldelades vid födseln. Det inkluderar transkvinnor och män, samt ickebinära/intergender. Flaggans skapare har själv sagt att det vita i flaggan representerar icke-binära och de som genomgår könskorrigering.
Att vara transgender är ett av flera sätt som man kan vara transperson på.


Biflaggan:
En person som har förmågan att bli kär i eller attraherad av människor oavsett kön kan kalla sig bisexuell. Bi betyder två och vissa föredrar därför andra begrepp, som exempelvis ”pansexuell”, för att signalera att de ser sin sexuella läggning bortom tvåkönsnormen. För andra syftar bi på ”eget och annat” kön, på samma sätt som homosexuell syftar på eget och heterosexuell syftar på annat kön.

Lesbiska flaggan:

En person som identifierar sig som kvinna och blir sexuellt och/eller romantiskt intresserad av andra kvinnor.


Panflaggan:
Pansexuell kommer från det grekiska prefixet pan – i betydelsen ”allomfattande”. Termen reflekterar dig som känner att du är sexuellt/känslomässigt/andligt kapabel att älska personer oavsett deras kön.


Asexuell:
Vanligast är att asexuell används för att beskriva en person som aldrig eller under en period inte känner sexuell attraktion, inte har någon sexlust eller inte önskar inkludera andra fysiskt i sin sexuella praktik.


Gender fluid:
Gender Fluid är den vars identitet växlar mellan man, kvinna och/eller neutral könsidentitet.


Straight ally:
Straight Ally är flaggan för dig som är heterosexuell och cis-person som stöttar kampen mot homo/trans/bi-fobi.


BDSM:
BDSM-flaggan representerar BDSM-communityn, bondage, disciplin, dominans och underkastelse, sadism och masochism. Flaggan står för stolthet och lika rättigheter. Flaggan är inspirerad av läderflaggans färger som kombinerats med Triskele-symbolen som BDSM communityn gjort till sin.


Gender-queer:
Genderqueer flaggan är för dig vars könsidentitet inte passar in i de socialt konstruerade normerna som associeras till begreppen han/henne. Genderqueer är identiteten som hamnar mellan kille/pojke/man och tjej/flicka/kvinna.


Polysexuell:
Polysexualitet syftar på personer som är attraherade av mer än ett kön, men inte av olika anledningar vill identifieras som bisexuella.
Polysexualitet ska inte blandas ihop med pansexualitet; pan betyder alla och poly betyder många. Så det behöver inte nödvändigtvis betyda alla. Polysexuell är en självidentifierad term som är formbar, eftersom det är en stor variation av personer som använder termen till att beskriva sig själva.
Ordet polysexuell används även om och av personer som har (eller vill ha) flera sexuella relationer, men inte nödvändigtvis flera romantiska relationer (polyamori). Denna betydelse av polysexuell har därmed en koppling till swinging.


Demisexuell:
Är en sexuell läggning där en person endast känner sexuell attraktion till människor de utvecklar känslomässiga band till.  De flesta demisexuella upplever sexuell attraktion mer sällan än övriga och några har litet eller inget alls intresse för sexuella aktiviteter.


Aromantisk:
Är personer som känner väldigt lite, eller ingen attraktion mot andra. Där romantiska personer har ett emotionellt behov att vara med en annan person i ett romantiskt förhållande, så är aromantiker oftast nöjda med vänskaper eller andra icke-romantiska relationer.


Agender:
Räknas ibland som ett begrepp under paraplybegreppet ”intergender” eller ”ickebinär” (se de orden). Den som är agender har inget kön eller ingen könsupplevelse.


Polyamorös:
Ett tillstånd där en har multipla sexuella eller romantiskt bundna förhållanden på samma gång, med samtycke av alla involverade partners.


Bigender:
Bigender är en könsidentitet som bokstavligen kan översättas som ”två kön” eller ”dubbla kön’. Bigender-människor upplever just två könsidentiteter, antingen samtidigt eller varierande mellan de två. Dessa två könsidentiteter kan vara manligt och kvinnligt, men kan även omfatta icke-binära identiteter.


Skolisexuell:
Flaggan Skolisexual Pride beskriver en sexuell attraktion för icke-binära personer. Detta gäller inte attraktion till specifika genitalier eller födelseuppgifter utan är en allomfattande term.


Lithsexuell:
Flaggan Lithsexual Pride hänvisar till en person som upplever sexuell attraktion, men om den besvaras så svalnar känslorna.


Autosexuell:
Flaggan Autosexual Pride hänvisar till en sexuell läggning mot sig själv; det vill säga att föredra självtillfredsställelse jämfört med andra former av sexuell aktivitet.


Hermafrodit:
Flaggan Hermafrodit Pride för en person som har båda uppsättningarna av könsorganen (manliga och kvinnliga). Termen ”hermafrodit” uppfattas ofta som nedsättande om den används av utomstående, men kan användas av en person med bägge uppsättningarna könsorgan om sig själv.


Intersex:
Intersex är en allmän term som används för en rad olika tillstånd där en person är född med en reproduktiv eller sexuell anatomi som inte verkar passa de typiska definitioner av kvinnlig eller manlig.


Rubberpride:
Prideflagga för gummifetischist-communityn. Dessa flaggor ses ibland I Pride-parader tillsammans med t.ex. BDSM-flaggan, då det finns en del överlapp mellan grupperna.

Listan är sammanställd av Adam Mårtensson från Malmö Pride år 2017. Vissa termer är översatta till svenska av Fredrika Biström.

23 kommentarer

Ileea · 24.08.2017 kl. 12:04

Jättefin samling flaggor! Vore det ännu möjligt att komplettera med de svenska begreppen med i listan, i de fall de finns? Tänker mig till exempel ”aromantisk”, ”polyamorös” och alla ”-sexual”, som på svenska är ”-sexuell”?

  Fredrika Biström · 31.08.2017 kl. 11:29

  Tack för kommentaren! Nu är guiden uppdaterad så att de termer som är lätta att översätta till svenska står på svenska. Ibland går inte en prideflaggas namn helt ihop med termen för den läggning den står för. Hoppas texten nu är tydligare!

Emelie · 14.06.2019 kl. 00:34

Det är skamligt att ni inte har lesbiska flaggan med i den här listan 😟

  Sasha Linder · 12.01.2020 kl. 18:37

  Hej Emelie!
  Tack för att du pekade ut den bristen, det är åtgärdat nu!

Carina Hellsten · 23.06.2019 kl. 07:30

Hej. 🙂

Jag förstår inte varför BDSM och Rubber finns med.
De är väl fetischer?

  Sasha Linder · 12.01.2020 kl. 18:39

  Hej Carina!
  De är med då denna lista inte bara gäller regnbågsfolk utan också mer allmänt flagger som symboliserar bl.a. sexuell identitet eller sexuellt beteende, och som dessutom ofta syns som del av Prideparader. Hoppas det besvarar din fråga!

   Mats Savolainen · 30.06.2021 kl. 20:10

   Hej
   Jag saknar både Bear Brotherhood-flaggan (björnflaggan), samt läderbögsflaggan. De har jag sett på många pride i Europa till skillnad av många som tas med i listan.
   Tack för en fin sammanställning.

    rbadmin2014 · 14.09.2021 kl. 19:03

    Tack, den skall vi försöka få med!

   Lisa · 28.12.2021 kl. 00:30

   Hej 😁
   Jag ville bara tacka föra att den här hemsidan finns för jag har lärt mig mycket av den här hemsidan✨

Pär Kettisen · 30.07.2019 kl. 16:27

Mycket informativt och framför allt komplett med flaggor och deras innebörd – Tack…

  Sigridt · 01.06.2021 kl. 23:09

  Hej! Jättefin samling flaggor. Dock skulle det vara kul om omnisexuel var med.
  Tack☁️🌈

   rbadmin2014 · 14.09.2021 kl. 19:03

   Den finns med, omni är panflaggan!

Anonym · 22.06.2021 kl. 13:42

Hej! Jag är bisexuell och demisexell och letar efter en flagga som visar båda dessa delarna. Vet ni om detta existerar?

  rbadmin2014 · 14.09.2021 kl. 19:03

  Ja, du hittar den på vår hemsida!

Gustav · 19.07.2021 kl. 18:46

Björn flaggan tack.
Väldigt bra lista annars 🦄🏳️‍🌈

  rbadmin2014 · 14.09.2021 kl. 19:02

  Tack det skall vi försöka fixa!

Anonym · 19.07.2021 kl. 22:30

Jag tycker att Omnisexuel borde vara med på denna listan👌🏼

  rbadmin2014 · 14.09.2021 kl. 19:02

  Du hittar den, omnisexuella är samma som pansexuella flaggan.

Anonym · 31.07.2021 kl. 14:24

Helt sjukt att ni inte har gay flaggan

  rbadmin2014 · 14.09.2021 kl. 19:01

  Den finns nog.

Ammie Sjöberg · 19.08.2021 kl. 20:49

Blir nyfiken på varför det finns en lesbisk flagga men ingen för manliga homosexuella personer.

  rbadmin2014 · 14.09.2021 kl. 19:01

  Det finns en lesbisk flagga. Du hittar den bland flaggorna.

Anonym · 14.09.2021 kl. 16:02

Vad gör ni med ert liv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.