Nedan hittar du svar på följande frågor:

1. Vad är sexualitet och sexuell läggning?
2. När vet jag min sexuella läggning?
3. Kan en persons sexuella läggning förändras?
4. Måste alla veta om de är homo- hetero- eller annat?
5. Hur funkar kärlek?
6. Hur funkar sex?
7. Varför är inte alla heterosexuella?
8. Vill alla bilda familj?
9. När skall jag komma “ur skåpet”?
10. Hur kan skall jag berätta?
11. Går det att “botas”?
12. Hur vanligt är det?
13. Vad skall jag göra om det känns så jobbigt att jag inte tror jag klarar av det?1. Vad är sexualitet och sexuell läggning?

Sexualitet är en egenskap som vi alla har från födseln tills vi dör. Att krama kompisar, att som baby trivas i en famn eller känna trygghet nära andra personer är lika mycket en del av sexualiteten som kärlek och sex. Människans sexuella läggning är en del av sexualiteten och handlar om vilka egenskaper de personer vi oftast blir attraherade av har. Det finns många olika former av sexuell läggning. Vi kan attraheras av personligheter utan att fokusera på könet eller vi kan uppleva att det är avgörande om det är en kvinna, man eller annat.

2. När vet jag min sexuella läggning?

Redan som barn är vi intresserade av  vår egen kropp och andras, men i tonåren brukar vi bli intresserade av kroppar på ett mer sexuellt sätt. Vi blir nyfikna, vill kanske pröva på och tänder mer på vissa personer än andra. Dina fantasier, drömmar och vem du blir kär i kan berätta mycket om din sexuella läggning. Men alla vill inte i verkligheten göra det de fantiserar om. Läggning kan vara det som rör sig inne i våra hjärnor, inte något som syns utanpå och det kan vara något vi vill dela med andra. Att din kropp reagerar då du ser nakna människor i simhallen eller om du ser på en viss sorts porr är inte nödvändigtvis ett ”bevis” om din läggning. Hur vi blir attraherade, intresserade och kåta kan förändras genom livet, eller vara lika. Det är bara du själv som kan avgöra om du vill beskriva din sexuella läggning för andra. Ord gällande sexuell läggning är enbart ord, ingen sanning om en människans alla egenskaper. En del vet sin sexuella läggning redan på dagis, andra då de fyller 30 medan vissa funderar hela livet. Det är svårt att säga vad som är vanligast då vi alla är så olika!

3. Kan en persons sexuella läggning förändras?

Sexualitet kan ibland förändras genom livet. Det är vanligt och betyder inte nödvändigtvis att du “levt i skåpet”. Din förmåga att attraheras kan komma som en överraskning och berika ditt liv eller förbrylla. Upplevelsen av att “bitar faller på plats” kan vara befriande. Vissa påstår att de kan ändra någon annans läggning genom kurser och olika metoder men då brukar det handla om förtryck. Sexuell läggning är en egenskap och det finns ingen orsak att ändra bra egenskaper i människor.

Ungdomar kan ha periodvis stark sexlust och kan bli kåta på både tjejer och killar och nästan allt annat också. Det betyder inte nödvändigtvis att det är så hela livet. Att bli djupt förälskad, bli lite kåt, bli intresserad, vara ihop länge, vara ihop en kort tid, vara hemligt kär eller blixtförälskad under en semester ger olika grad av sexuellt intresse. Med åren samlar du olika erfarenheter och börjar känna dig bekväm just som den du är.

Alla känner inte sexuellt intresse för andra människor. Att vara asexuell brukar innebära att personen är bekväm med att inte känna sexuell attraktion och/eller inte vill leva ut den.

4. Måste alla veta om de är homo- hetero- eller annat?

När det talas om olika sexuella läggningar kan vi få bilden av att alla i något skede måste veta om hen är homo, bi, hetero, pan eller annat. Så är det inte. Det går bra att leva hela livet, bli kär, vara lyckligt ihop och kanske få barn även om du aldrig säkert vet vilken läggning du har. Du har din egen läggning/identitet som är lika unik som alla andras sexuella läggningar. Vissa personer menar att alla egentligen är bisexuella, dvs. kan bli kär i både män och kvinnor men traditioner och vanor får oss att luta mot något håll. Exakt hur det ligger till är omöjligt att veta. Huvudsaken är att du får ut av livet det du önskar.

5. Hur funkar kärlek?

Kärlek kan vara brinnande och intensiv. Den härliga känslan kan vara underbar, inspirera till stordåd och uppfylla hela ditt varande för en tid. Både lycklig kärlek och olycklig kärlek hör livet till. Ifall den du är kär i inte är kär i dig skall du försöka hålla dig lugn. Det är ofta omöjligt att låta bli att fantisera och längta, men aldrig okej att tvinga sig på. Att satsa på övrigt som är kul i livet, försöka bli kär i någon annan och prata ut om problemet kan hjälpa. Både olycklig kärlek och ”förbjuden kärlek” kan vara tung att bära oberoende av vilken läggning du har. Att få prata ut om känslorna är ett bra första steg. Leta upp en god vän, en trygg vuxen eller sök upp en professionell psykolog eller terapeut.

Unga kan bli kära i personer de aldrig träffat eller i personer som är mycket äldre. Det är okej. Det är fritt fram att fantisera också om det som just då är omöjligt. För att hitta sig själv kan en ungdomsgrupp vara ett bra stöd.

6. Hur funkar sex?

Sexualitet är något vi är och sex är det vi gör. Sex brukar betyda olika sätt att röra sig själv eller andra på ett sätt som är skönt för alla som är inblandade. Ljud, doft, pirr i kroppen och trygg stämning kan vara viktigt. Eftersom vi alla är olika finns det många olika sätt att ha sex på. Munsex, samlag, analsex, bdsm, onani och sex med fingrarna är några exempel. Då vi gör det skönt för någon annan genom att föra in något i rumpan, slidan eller munnen är det viktigt att ingen smittas av en könssjukdom eller blir oönskat gravid. Kondom och slicklapp hindrar sjukdomar att spridas. Könssjukdomar kan smittas via snoppen, snippan, rumpan och munnen. En person kan bli gravid om spermier från snoppen kommer in i slidan. Meningen med sex är att alla som är inblandade vill.

Det är en myt att alla män som har sex med män har analsex och att kvinnor som har sex med kvinnor alltid använder en dildo (sexleksak formad som en snopp). Analsex kräver litet övning och personer av alla sorters sexuella läggningar kan gilla det, eller så inte. Penetration i en slida eller i en analöppning går oftast lättast med glidmedel. Vassa naglar kan skada slemhinnorna eller göra hål på kondomen eller slicklappen. Kolla också att hudveck eller könshår inte blir i kläm och tar ont. För att få analöppningens muskel att slappna av och släppa in något kan det behövas 15 sekunder av tryck med fingret före det är möjligt.

I biologiböckerna står det ofta att det är kvinnan som har en slida och mannen som har en snopp. Så är det inte alltid. Det finns kvinnor med snopp, män med slida och icke binära med någon dera. Kroppens utseende bestämmer inte en persons könsidentitet.

7. Varför är inte alla heterosexuella?

Det har lagts ner mycket tid och forskning på att försöka finna orsaken till homosexualitet och bisexualitet, men ännu i dag finns det inget klart svar på denna fråga. Det har presenterats olika teorier genom tiderna. Som exempel den biologiska teorin menar att sexualiteten är medfödd eller följden av hormonell påverkan under ett tidigt stadium. Den sociala konstruktionsteorin anser sexualiteten vara en social konstruktion som har att göra med identitetsbildningen. Sigmund Freuds psykoanalytiska teori beskriver människan som född bisexuell som sedan tränger undan andra känslor för att uppnå en heterosexualitet. Vi kunde lika gärna vända på frågan och undra varför så många “blir” hetero?

Det vi vet är att mångfald behövs och olika sätt att vara och leva ut förekommer i hela världen både bland djur och människor. Mellan olika länder varierar det stort hur mångfald får synas, tas i beaktande och hur jämställt det är.

8. Vill alla bilda familj?

Ja många vill det men inte alla. Det är lika vanligt att vilja bilda familj bland samkönade par som bland heteropar. Heteros har lättare att få barn eftersom killen ofta kan göra tjejen gravid med sina egna spermier. Homosexuella par kan ansöka om adoption. Ett tjejpar kan bilda familj genom att den ena tjejen gör sig gravid med hjälp av donerad sperma av en vän eller på en klinik. Killpar kan bilda en sk. “fyrklöversfamilj” tillsammans med ett tjejpar/heteropar och ha gemensamma barn. Ibland har den ena eller båda männen/kvinnorna i en gayrelation barn från tidigare relationer. Inga undersökningar visar att barn i regnbågsfamiljer skulle ta skada av detta eller bli mer mobbade i skolan. Det finns tusentals barn i regnbågsfamiljer runt om i Finland.

9. När skall jag komma “ur skåpet”?

Alla vill bli respekterade och godkända som de är utan att behöva dölja vissa delar. Att komma ut betyder att personen slutar gömma sig och berättar något som få eller ingen antagit. Det kan handla om att berätta sin sexuella läggning. Att komma ur skåpet kan också handla om att berätta något annat oväntat t.ex. att du är tjej fast alla tror att du är kille eller att förklara åt din partner att du är polyamorös.

De flesta funderar en tid själva på sin sexuella läggning före de berättar åt någon annan. Du kan börja med att berätta åt en god vän och först senare åt de som du tror blir mest förvånade. Det är bara du själv som vet när det är dags att komma ut. Ibland vet barn att deras föräldrar eller släktingar inte respekterar homosexuella eller transpersoner. Konstigt nog kan det i alla fall gå bra. Föräldrarna tvingas tänka till och möta sig själv. Ibland måste det gå en tid tills familjen vant sig med tanken. Blir den du berättar åt väldigt chockad kanske hen bara är tyst, eller låtsas inte höra. Andra kan bli lättade. Ibland har föräldrar redan anat men inte vågar fråga. Det kan gå fort eller långsamt. Oftast går det bra men tyvärr respekterar inte alla föräldrar sina barn just som de är. Blir du pressad att dölja din sexualitet eller t.o.m. utstött kom ihåg att det inte är dig det är fel på.

Personer i din omgivning som inte respekterar dig har du all rätt att undvika. Barn och unga har också all rätt att söka hjälp hos ungdomsmottagning, polisen eller tala med skolläkaren ifall ens egna föräldrar behandlar dig dåligt. Det är inte din plikt att övertyga personer som lider av t.ex. homofobi om du inte orkar eller vill försöka.

10. Hur kan skall jag berätta?

Det finns inte något rätt eller fel sätt att komma ut men det bästa sättet brukar vara att i trygg miljö berätta rakt. Välj en stund då ni båda är nyktra och lugna. Börja med personer du litar mest på. Vågar du inte berätta genast kan du pröva att ge små tecken eller söka reaktioner. Vad svarar personen om du berättar att du skall delta i en pride parad?

Det finns inget som säger att du måste komma ut om du inte vill eller vågar. Alla har rätt att söka sig bort från platser eller miljöer som känns farliga, även inom familjen.

När du flyttar till en ny ort, byter jobb eller skola kan det igen bli aktuellt att kliva ut ur skåpet. Det är upp till dig att bestämma när det känns tryggt och lämpligt att göra det.

De som levt länge i skåpet, kanske tiotals år kan känna en hög tröskel att tala ut om sitt rätta jag. I en sådan situation kan det vara bra att läsa på om ämnet och söka sig till trygg verksamhet riktad till hbtiq-personer. Det är också möjligt att leva ute som sig själv i en viss miljö men på ett annat ställe dölja. Med tiden vågar du kanske berätta åt alla.

11. Går det att “botas”?

Nej. Sexuell läggning är en egenskap hos oss på samma sätt som vi kan vara utåtriktade, kreativa, snabbtänkta och intresserade av vissa ämnesområden. Det går inte att med kurser eller uppmaningar ändra på djupa och viktiga delar av oss. Att uppmana sitt barn, sina vänner eller bekanta att ändra sin sexuella läggning är en form av trakasseri/psykiskt våld.

12. Hur vanligt är det?

Det har gjorts många undersökningar som försökt ta reda på hur vanligt homosexualitet är. Resultaten varierar ofta beroende på hur undersökningen gjorts. Vissa resultat visar att upp till 30% av alla människor i hela värden är annat än hetero medan andra resultat är nere på 5-6%. Det enda vi vet med säkerhet är att mångfald förekommer i hela värden och försvinner inte. Ibland sägs det att hbtiq är en modefluga, något ”trendigt” eller något som angår främst ungdomar. Att det finns berättelser bevarade om homosexuellt beteende genom hela mänsklighetens historia tyder på att mångfald var lika aktuellt då som nu. Graden av öppenhet och respekt har ändrats genom tiden.

13. Vad skall jag göra om det känns så jobbigt att jag inte tror jag klarar av det?

Jag är säker på att även om det just nu känns hopplöst kommer det med tiden att bli bättre. Att ta reda på mer om olika sexuella identiteter, läsa likasinnades bloggar och kolla på videobloggar om ämnet kanske kan skingra dina mörkaste tankar? Varje person i regnbågsgemenskapen behövs och är mycket viktig för att vi skall bli starka tillsammans. Vi är inte jätte många men vi finns, många är länge i skåpet, och därför är det bra att vi hittar varandra och ge stöd. Personer som gått igenom en transprocess eller en komma ut -process, också i de mörkaste stunderna vill ofta som äldre tex besöka skolor och tala med ungdomar. Hoppas du hittar din väg, hittar någon att prata med!

Du kan prata med skolpsykologen, skolläkaren, din eller någon annans förälder, fritidsledaren eller någon annan trygg vuxen i din närhet. De flesta vuxna vill hjälpa. Du kan också gå med i en ungdomsgrupp där du får prata med likasinnade i en trygg miljö.

Vuxna kan leta upp en terapeut, psykolog eller läkare. Att få prata ut och hitta ord på sina känslor, som ofta kan vara motstridiga, är ett stort steg på vägen. Seta ger på begäran tips på yrkeskunniga som också behärskar hbtiqa+.

Du kan också skriva till regnbågsankans jourmail regnbagsankan@regnbagsankan.fi om frågor som berör sexuell läggning och kön!

Sidan är senast uppdaterad av Fredrika Biström 26.3.2018.

16 kommentarer

Anonym · 03.06.2016 kl. 4:31 e m

Hej! Jag är en tjej på 14 år och jag vet inre vad jag har för sexuell läggnin. Kallas det för något särskilt eller är det något som kommer försvinna senare?

  Tobias Larsson · 09.08.2016 kl. 2:18 e m

  Hej!

  Det är väldigt vanligt att vara osäker på sin sexuella läggning, särskilt när man är ung. Inte kan man självklart veta vem man är eller vem man är intresserad av med en gång. Fundera vidare i lugn och ro, förr eller senare kommer du på vad du är intresserad av. Det finns nog egentligen inget ord för att man är osäker. Man kan säga att man funderar, för det är väl ganska långt det du gör?

  Lycka till med funderandet!
  /Tobias, Regnbågsankan

Anonym · 25.09.2017 kl. 5:53 e m

Hej, jag undrar ifall det är vanligt att nekas av sina föräldrar när man kommer ut ur ” garderoben”. Fins det någon statistik som visar på det? Fins det hjälp att få om ens föräldrar nekar dig?

  Fredrika Biström · 28.09.2017 kl. 2:56 e m

  Hej och tack för din fråga! Det finns ingen statistik om hur vanligt det är att nekas av sina föräldrar. Men det är vanligt att barn och unga är rädda för att deras föräldrars reaktion. Om föräldrarna vägrar förstå, inte lyssnar, viftar bort, hotar eller till kastar ut sitt barn ur hemmet, gör de alltid fel. Hemmet ska alltid vara en trygg plats för barn. Tyvärr händer det att vuxna och föräldrar behandlar sina barn illa, men som tur är det mycket vanligare att föräldrar förstår genast eller efter att de funderat en stund. Om det händer något hemskt är det aldrig barnets fel, och det finns hjälp att få. Hos skolans psykolog, skolkuratorn eller hos skolhälsan går det att ta upp problem och komma vidare med hjälp av den vuxna du möter. Det går också att ringa Krissjouren för ungas telefon (mer info och öppettider på http://www.helsingforsmission.fi/ungdomar). Du kan också besöka din lokala hälsostation, studiehälsan eller en ungdomspsykiatrisk poliklinik nära dig. Råkar du ut för våld, hot om våld, du måste fly eller om du inte har en plats att sova kan du ringa allmänt nödnummer för råd. Är behovet inte akut kan du fortsätta skriva till oss här på Regnbågsankan (www.regnbagsankan.fi/kontaktinfo/). Hoppas det går bra för dig och hör gärna av dig om du vill! / Fredrika Biström, Regnbågsankan

Anonym · 12.10.2017 kl. 7:42 e m

Hej jag är en tjej och jag vill vara ihop med en kille men jag är ändå jätte rädd att jag kommer vara lesbisk vill verkligen inte vara de har ångest för de…

  Fredrika Biström · 26.10.2017 kl. 2:15 e m

  Hej och tack för din fråga!

  En persons sexuella läggning är något som mognar med tiden. Kanske väljer personen att benämna sig i puberteten med ett ord som homosexuell eller bisexuell, eller senare. Många vet det redan före de första gången blir kära. Det är en insikt som någon annan inte kan påverka. Ingen annan kan heller bestämma en persons sexuella läggning. Det är bara du själv som vet vad som är sant om din identitet.

  Att komma ut som lesbisk kan vara en process som tar länge eller går fort. Kanske du väljer ett ord som du vill använda för att förklara, eller så förklarar du genom att berätta vem du är kär i/sexuellt attraherad av. Det kan kännas mycket skrämmande först. Rädsla för att lämnas ensam, eller rädsla för att det du berättar inte tas på allvar är vanliga.

  Som tur brukar det gå bra genast eller efter en tid. Blir dina föräldrar förvånade eller arga lönar det sig att söka sig till en trygg vuxen utanför familjen som förstår dig. Kanske någon i skolan, eller en kompis förälder?

  Många grubblar också över frågan hur livet kommer att bli, och om det är annorlunda att leva som öppet homosexuell än öppet hetero. Det behöver inte vara så stor skillnad. I det vardagliga livet lever hbtiq-personer som alla andra. Går i skolan, börjar studera eller jobba, blir kära, får familj och kanske barn eller inte, och möter motgångar och framgångar. Många hbtiq-personer fortsätter vara oroliga för hur andra reagerar på deras identitet. Därför är det bra att söka sig till kafekvällar och gruppträffar för hbtiq-personer. I gemenskapen får du kraft och stöd. Att hitta personer som du vågar prata med är stärkande.

  Det kan också vara bra att komma ihåg att sexuell attraktion mellan kvinnor är lika bra, fin och sann som attraktion mellan män och kvinnor eller mellan män. Sexualitet är en positiv kraft i livet. Kärlek ger också inspiration i livet även om alla kärlek inte är besvarad. Utan känslor skulle vardagen vara väldigt grå.

  Hoppas mitt svar hjälper och skriv gärna till oss igen om du vill!

  Fredrika Biström, Regnbågsankan

Jessi · 07.02.2018 kl. 3:29 e m

Hej, jag är en bixesuell tjej som alltid haft relation med killar. Jag har dejjtat tjejer men aldrig vågat ha en relation. Tanken av att ha en relation med en kvinna känns obekvämt men jag är bekväm med att vara fysisk med kvinnor.
Nu har jag min första relation med en kvinna. Vi har varit ihop 2 år och förlovat oss . Men nu börjar jag få kalla fötter, jag vet inte om jag kan klara av ett liv som lesbisk. jag har svårt att prata om bröllop, jag skäms, jag ifrågesätter mig själv och min identitet. Jag känner mig mer säker som hetero, jag vet hur jag ska vara och bete mig och jag kan läsa av killar signaler. Nu känner att jag har förlorat mig själv i detta, mår int ebra och jag vet inte hur jag ska vara och bete mig. Jag känner mig begränsad och saknar min frihet. Har under 2 år inte kommit ut . Bara några vänner till mig vet och min mor. Jag behöver tid att vara ensam och bearbeta detta. känner att jag sårar min tjej som får vänta på mig tills jag känner mig redo. Hon är ledsen för att bröllopsplanen sjukts fram pga min rädsla. Vad ska jag göra snälla hjälp mig ni som har erfarenhet. Gör jag fel`?

  rbadmin2014 · 13.02.2018 kl. 2:22 e m

  Hej och tack för din fråga!

  Det låter som om du kommit till en vändpunkt i livet. Skall du komma ut, skall du lämna din relation eller skall du satsa på den relation du har? Alla dina känslor är rätt och du behöver inte skämmas över dem. Att du längtar efter frihet eller kanske börjar luta mot en heteroidentitet är okej. Sexuell läggning och identitet kan förändras genom livet.

  Jag hoppas du vågar beskriva din situation och dina tankar åt din tjej. Hon har rätt att veta. Är det möjligt för er att separera men förbli vänner? Kan ni stöda varandra? Kanske har hon kommit ut för fler än du och kan ge dig stöd i det? Att komma ut kan vara viktigt oberoende av om man lever i en relation eller ej. Men vad som känns rätt vet bara du.

  Det kan också vara bra för dig att hitta någon annan neutral och trygg person att tala ut med. Om dina tankar snurrar i huvudet kan en psykolog eller terapeut hjälpa. Också en trygg vän eller bekant kan vara en resurs.

  Vet du att du behöver ensamhet är det värt att lita på den känslan. Ni vinner båda på ärlighet i längden. Huvudsaken är att du hittar ett sätt att börja må bättre. Mår du bra är det lättare för dig att kommunicera med människorna omkring dig på ett bra sätt.

  Jag hoppas allt gott och skriv gärna till oss igen!

  Fredrika Biström sexualfostrare, Regnbågsankan
  regnbagsankan@regnbagsankan.fi

   E · 20.07.2018 kl. 6:20 e m

   Hej och tusen tack för svaret. Jag uppskattar det så mycket. Jag är fortfarande tillsammans med min tjej och jag har pratat öppet om allt jag känner såklart. Hon har kommit ut för länge sedan och är öppen med det. Ibland sker det att hon inte heller är bekväm med Att hålla hand ute osv. Hon stöttar alltid mig i allt och är underbar. Jag har försökt ett tag nu men lyckas inte komma ut än. Vi har valt att vänta med giftermål ett tag. Jag har inte mått så bra. Jag tror att jag inte är så stark för att fixa detta. Jag accepterar nog inte mig själv. Jag känner att min tjej är underbar och behöver någon som behandlar henne som en drottning. Jag blir inte riktigt den jag vill vara mot henne. Jag puchar bort henne omedvetet och det är svårt att njuta av minsa känslor jag har för henne. Jag får inte leva ut det. Jag känner fult ut på något vis håller jag tillbaka. Tiden går och jag blir inte bättre. Jag får inte relationen att må bra pga min osäkerhet. Jag vet inte längre vad jag ska göra och hur jag ska göra längre men befinner mig i samma situation. Hon vill gifta sig och skapa en familj och jag är obekväm med det. Mina föräldrar vet inte. Jag har svårt att komma ut. Jag har inte tagit steget till att vara a ensam ett tag. Jag har berättat för min tjej hur jag känner och hon stöttar mig. Jag vet inte riktigt vad jag känner längre men jag mår inte bra. Jag har fastnat i en ond cirkel. Jag har inte mått så bra i hennes stad heller. Det har varit svårt med jobb och vänner så jag känner mig väldigt ensam. Vilket inte har hjälp mig att må bra heller. Jag har utvecklats till en introvert passiv person och jag ska ar glöden inom mig som jag förlorat. Det är svårt att göra slut och lämna henne men när jag är med henne stampar jag på samma fotsteg. Hoppas ni vill svara mig…. <3

    Fredrika Biström · 13.08.2018 kl. 11:11 f m

    Hej och tack för din beskrivning!

    Jag har varit på semester men är nu tillbaka på jobb. Jag beklagar att svaret dröjt.

    Du beskriver din situation väldigt tydligt och du vet var du står. Men du lyckas inte ta beslut eller komma vidare. Om jag förstår rätt gömmer ditt rätta jag samtidigt som din tjej vill att ni gifter er. Din tjej hamnar i kläm. Jag förstår mycket väl att det är en knepig situation för dig!

    Kan det vara så att du helt enkelt inte klarar av att komma vidare utan hjälp? Har du kollat upp vad det finns för möjlighet att få samtalshjälp hos en psykolog eller terapeut på din ort?

    Har du funderat på vad det är som i första hand hindrar dig? Vad är du mest rädd för att skall hända om du berättar vilken sexuell läggning du har? Föräldrar och familj kan bli förvånade först, men oftast går det bra efter en liten tid då nyheten lagt sig. Många föräldrar har redan anat och tackar sitt barn för att hen äntligen vågade berätta.

    Det blev en hel del frågor i detta svar. Hoppas det hjälper dig på något sätt!

    Styrkehälsningar från Fredrika Biström, Regnbågsankans verksamhetskoordinator, sexualfostrare

Astrid Heijbel · 14.03.2018 kl. 3:24 f m

Hej jag är en 13 årig tjej och jag har gillat killar och tjejer men oxå non binary men jag vet inte om jag e gay för jag gillar tjejer mer en killar men så gillar jag en hen just nu så är jätte förvirrad om jag e pan eller bi???

  Fredrika Biström · 14.03.2018 kl. 11:59 f m

  Hej och tack för din fråga!

  Alla hittar inte ett ord just för sin egen sexuella läggning bland de vanliga orden som homo-, hetero-, bi-, pan- och homosexuell. Varje sexuell läggning är unik. Även de som hittar ett passande ord som de vill använda om sig själv kan bryta mot normer gällande sin läggning. Det finns homosexuella män som då och då blir intresserade av kvinnor och det finns heterosexuella som kan bli intresserade av personer av samma kön. Sexuell läggning är inte alltid ”huggen i sten”. Människor kan också med tiden hitta nya sidor av sig själv.

  Det är helt okej att inte definiera sin sexuella läggning alls. Känns det rätt att inte välja något ord är det bra så. Vi är alla så olika att orden inte alltid räcker till.

  Huvudsaken är att du känner dig okej med dig själv och din situation, att du kan vara dig själv, att du kan vara stolt över dig själv och mår bra. Är vardagen jobbig och tankarna snurrar i huvudet är det bra att försöka hitta någon som du vågar tala ut med. Det kan vara en vän, trygg vuxen i skolan eller skolpsykologen. Men ingen annan kan säga åt dig vilken sexuell läggning du har, om du har en sådan, det är något du med tiden kommer fram till själv. Det kan gå fort men kan också ta många år. Genom att prata med någon som förstår dig kan du reda ut tankarna och det brukar oftast kännas bra.

  Hoppas mitt svar hjälpte!

  Hälsn Fredrika från Regnbågsankan

Amanda · 14.04.2018 kl. 7:17 e m

Jag har funderat lite på om jag var bi för några år sedan. Men för 2 månader sedan så kom jag på mig själv att fundera på om jag var kär i min tjejkompis(jag är tjej). Jag tycker om killar de vet jag.
Jag har börjat tänka på saker som skulle bekräfta ifall jag har känslor för henne.
Hon får mig alltid att må bättre och om jag är arg så räcker det att vara med henne, jag har alltid tyckt om att vara nära henne(kramas, hålla hand eller bara vara med henne), jag är avundsjuk ifall hon är med andra(och när hon nämner sin crush).
Jag har panik över det eftersom jag inte vill ha känslor för henne(jag har varit med om en kompis som var kär i mig och det slutade inte bra).
Jag har också aldrig haft känslor för någon förut så vet inte hur det känns att vara kär. Dom senaste jag trott att jag har gillat har visat sig att jag inte har gjort det utan att jag på något sätt lyckats lura i mig själv att jag gillar dom.
Varför? Vet någon?

Min fråga är egentligen hur jag vet om jag är bi?
Jag kan tänka mig att vara ihop med en tjej.

  Fredrika Biström · 14.05.2018 kl. 2:08 e m

  Hej och tack för din fråga!

  Att komma fram till vem man är kan ta tid. En del vet aldrig säkert om de vill använda ett ord för sin sexuella läggning medan andra ”bara vet” väldigt snabbt. Många använder ett visst ord en tid för att sedan välja ett annat ord. Bisexuell kan mycket väl vara ett bra ord för dig. En del använder olika ord beroende på situationen. Det är alltid upp till var och en själv att beskriva sin egen sexuella läggning. Det kan ingen annan göra för dig.

  Du skriver att du varit kär förr och vet hur det känns. Det är bra! Ibland kan känslan av kärlek, intresse och sexuell intresse variera eller gå ihop. Det finns sällan skarpa gränser. Kanske kan du inte tänka på någon annan än den du är kär i, eller så är det den personen du tänker på i dina sexuella fantasier? Eller något annat. Jag hoppas du kan fortsätta vara kär utan stress. Det kan också vara bra att prata med en trygg person i din närhet om dina känslor. Att prata ut kan hjälpa dig att reda ut tankarna. Att känslan av kärlek/attraktion ändras med tiden betyder inte nödvändigtvis att du har ”lurat” dig själv. Känslan kan förändras utan tydlig orsak.

  Du måste inte veta genast vem du är gällande din sexuella läggning. Du kan mycket väl känna, bli kär och bli ihop med någon utan att vara helt säker på din sexuella läggning. Tiden visar om du vill hitta ett ord som passar dig. Det är inte bråttom.

  Det låter härligt att du blivit kär i en god vän. Om du vågar kan du försöka berätta åt henne att du är kär. Välj gärna en trygg och lugn stund. Jag hoppas ni kan fortsätta vara vänner även ifall hon inte är kär i dig. Vänskap är möjlig även om du är kär i din vän. Att det inte gick bra förra gången behöver inte betyda att det inte skulle gå bra denna gång. Genom livet lär vi oss om andra, och om oss själva.

  Lycka till!

  Fredrika Biström, sexualfostrare och Regnbågsankans verksamhetskoordinator

Anonym · 31.07.2018 kl. 7:24 e m

Hej
Jag har aldrig varit kär i någon och är det inte nu heller… Men jag vill ha närhet och vara kär och tillsammans med någon jag älskar och som älskar mig. Min fråga är om jag är asexuell även om jag vill vara med någon? (har kanske gillat en tjej men svårt att veta om jag gillade henne på det sättet) Jag får lite panik av att inte veta vad jag vill. När en kille blev kär i mig kändes det väldigt fel och inte bra. Jag tänker mest på tjejer men blir inte kär när jag ser folk… vad är jag?
P.s. Finns det något ord för om man bara gilla ickebinära??

  Fredrika Biström · 13.08.2018 kl. 10:58 f m

  Hej och tack för din fråga! Fint att du funderar på vem du är. Att få ett svar kan ta tid, och kanske blir svaret aldrig tydligt. Men det brukar gå bra att leva i alla fall. Alla hittar inte ord för sin identitet eller läggning.

  För att hitta svaret på ”vem du är” kan du bekanta dig med de definitioner som redan finns eller definiera dig utgående från egna ord. Det är ok att hitta på ett eget ord för din identitet! Du kan bekanta dig med olika termer i vår ordlista: https://www.regnbagsankan.fi/utbildning-skolbesok/fakta-om-hbtiq/. Kanske t.ex. definitioner på demisexualitet och aromantisk kunde intressera? Sällan stämmer någon term ihop exakt med den upplevelse en person har, men kan vara riktgivande och visa att det finns många andra med samma upplevelse.

  Asexualitet brukar handla om att inte ha sexuella känslor och/eller inte ha ett behov av att dela känslorna med någon annan. Asexuella är oftast nöjda och drömmer inte om att någon dag ha sex. Att du inte ännu hittat kärlek kan ha många olika orsaker. Ofta handlar det bara helt enkelt om att situationen och personen inte råkat vara rätt.

  Att bli intresserad av icke-binära personer kallas skolisexualitet. Ibland används också termen transorienterad om det handlar om att främst attraheras av transpersoner.

  Hoppas du lyckas gå vidare med dina tankar och har någon att prata med, som bekräftar dig just som den du är! Du är välkommen att skriva personliga frågor igen här genom hemsidan eller per e-post regnbagsankan@regnbagsankan.fi.

  Mvh Fredrika Biström, Regnbågsankans verksamhetskoordinator och sexualfostrare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.