Är jag kille eller tjej?

I vårt samhälle har vi skapat normer och föreställningar om hur en flicka eller pojke skall vara. Det börjar redan vid födseln, man kanske utbrister; å så söt hon är, eller vad han ser stark ut. Vi köper ljusröda kläder åt flickbebisen och blåa åt pojken. Faktum är att dessa föreställningar är så ingrodda i oss att de nästan sitter i ryggmärgen. Vi bara antar att det skall vara så. Men hur blir det då för de som inte passar in?

1. Är jag kille eller tjej?

Med kön menas om en person är pojke, flicka eller annat. Vid födseln antar föräldrarna att babyn har det kön som könsorganet visar dvs att den med snopp är kille och den med snippa är tjej. Det är vanligt att vi då också antar att en kille kommer att tycka mer om teknik och fotboll medan vi antar att en tjej kommer att gilla smink och hästar. Verkligheten är mycket mer brokig än så! Många tjejer gillar “killhobbies” och tvärtom. Det händer också att en person som föds som kille med tiden märker att han känner sig som en tjej, eller tvärtom. Som vuxen eller äldre tonåring kan den som vill inleda en könskorrigeringsprocess och ändra sig från man till kvinna eller från kvinna till man (läs mer om det under fliken Transperson). Då vi går över, den oftast onödigt stränga gränsen mellan manligt och kvinnligt, kallar vi det för trans. Till transpersoner hör t.ex. transvestiter, transkönade, transgenders och queer.

2. Är alla antingen kille/man eller tjej/kvinna?

Nej, det är inte ovanligt att vara varken av manligt kön eller kvinnligt, mitt emellan eller inget kön alls. Samhället är uppbyggt ”dualistiskt” eller ”binärt” som om alla är antingen eller. Trots det är det fint och bra att varken passa in i begreppen man eller kvinna/pojke eller flicka. Hur personer bortom binär könsuppdelningen benämner sig eller sitt kön varierar. Begrepp som genderqueer, ickebinär, bigender, intergender, neutrois, nongender, transgender, queer och annat kön används. Samma ord kan ha olika innebörd för olika människor. Personer bortom dualistiska könsuppdelning kan vara väldigt nöjda med sina kroppar oberoende av hur könet eller kroppsdelarna ser ut. Det finns också ickebinära som vill korrigera sina kroppar med kirurgi och/eller hormoner för att må bra. Vilket kön vi har hänger inte direkt ihop med hur vår kropp ser ut även om det finns många som upplever att kroppens utseende och funktion är viktig för identiteten.

3. Vad är könsidentitet?

Könsidentiteten är en av människans egenskaper. Vi kan känna oss väldigt kvinnliga en dag, manliga nästa dag eller så känner vi oss som pojke/flicka varje dag. Vi kan också känna oss som något mitt emellan eller som inget dera. Du får vara precis den du är och att du är perfekt just som sådan, men ibland kan omgivningen ha svårt att förhålla sig till personer som inte passar in i “pojkigt” eller “flickigt”.

4. När borde jag veta säkert om jag är tjej eller kille eller något annat?

Det finns ingen regel om när du skall veta om du känner dig som tjej/kille eller manlig eller kvinnlig. Du kan kännt dig obekväm i en påtvingad tjejroll eller killroll redan som liten. Känslan kan bli tydligare ju äldre du blir eller bli aktuella i puberteten. Alla barn som går över gränserna pojke/flicka blir inte transkönade som vuxna, men det händer. Tiden brukar visa om du är transkönad, transgenderist, något mitt emellan eller eget kön. Din upplevelse av dig själv kan förändras med tiden men vanligast är att transpersoner fortsätter känna motstridighet gällande sin kropp tills transprocessen är avklarad och personen kan ändra i sitt kön i sitt pass från man till kvinna eller tvärtom. Det är väldigt få som ångrar sig då transprocessen är klar. För att inleda en transprocess behöver du inte ha ett 100% säkert svar på vilket kön du har.

5. Hänger sexuell läggning ihop med trans?

Inte egentligen. Sexuell läggning handlar om vem du blir kär i och kåt på medan könsidentitet handlar om könstillhörighet dvs. om du känner dig som man, kvinna eller annat. En persons sexuella läggning ändras inte i en transprocess. Om en kvinna är född med manligt biologiskt kön och har under sitt liv förälskat sig i enbart män kommer hon troligen att fortsätta bli kär i män hela vägen. Visserligen kan sexualiteten förändras under livet men den påverkas inte direkt av den vård en transkönad får. Många blandar lätt ihop alla ord som hbtiq är en förkortning av, kanske just för att de förekommer i samma förkortningar och människorättsorganisationer ofta talar för alla gruppers rättgiheter.

Biologin ger riktlinjer för tjejers och killars utseende. Det kvinnliga och manliga könet ser olika ut men fungerar enligt samma princip. Då vi blir upphetsade sväller snoppen medan tjejens blygdläppar sväller sig större och känsligare. Mannen och kvinnan ses ofta som varandras motsatser men i verkligheten är vi mer lika än olika. Det är bra om vi inte antar något om varandra bara på basen av kön, och kommer ihåg att t.ex. tjejer och killar kan vara kompisar med varandra på samma sätt som en kille är kompis med kille eller en tjej är kompis med en tjej. Var och en har rätt att själva bestämma om han, hon eller hen väljer att ha för kön.

6. Vad är en transprocess?

Genom en transprocess får en man vård för att inför lagen och i samhället ses som man, om han är född med biologiskt kvinnligt kön. Om kvinnan är född som man blir hon genom processen däremot inför lagen kvinna dvs. får nytt socialskyddsignum och den medicinska vård som passar henne. Processerna anpassas enligt peronens behov. Om du vill veta mer om hur en transprocess går till kan du läsa mer under fliken “transperson”.

Alla vill eller kan inte leva upp till förväntningar om hur vi skall vara som pojke, flicka eller hur vi skall leva våra liv som vuxna. Även om släktingarna skulle förvänta sig att vi bildar familj i en viss ålder är det lika okej att inte göra det. I filmer är det oftast kvinnor som vill gifta sig, arrangera stora bröllop medan killarna vill åka ut på äventyr och busa. Du kan fundera på vilka egenskaper folk i din omgivning har. Hur många kvinnor känner du som lever upp till idealen och hur många män känner du som åker ut på äventyr hela tiden?

Eftersom alla har bestämmanderätt över sitt eget kön/sin egen könlöshet är det viktigt att respektera alla som de är. Det är viktigt att i alla situationer tilltala en person med det pronomen (han, hon, hen) personen önskar och kalla personen vid det namn personen önskar, även om namnet av tradition inte skulle stämma överens med det juridiska kön personen har.

8 reaktion på “Är jag kille eller tjej?”

 1. Jag är född med snopp men gillar både kvinnor och män, jag är nog mycket kvinna i mitt sätt på många sätt och andra har sagt till mig att dom tror att jag är bög eller att jag är feminin.

  1. Hej och jag beklagar att mitt svar dröjt!
   Det är väldigt vanligt att ens sexuella läggning eller könsuppfattning inte följer normen dvs det som många tycker är ”vanligt”. Att vara bekväm i sin egen kropp och välkomna alla sorters känslor och fantasier är viktigt. Det kan ta tid att komma fram till huruvida ord som man, kvinna, annat kön eller t.ex. eget kön känns rätt för en. En del grubblar hela livet, utan att det för det är ett problem. Ingen annan kan bestämma någon annans sexuella läggning eller kön. Det är djupa personliga egenskaper som bara du själv rår om. Känner du att du vill bolla dina tankar med andra kan det vara bra att hitta någon trygg person att göra det med. Det kan vara en vän, en terapeut eller någon som själv är i samma situation. Att leta information och läsa andras ”komma ut” berättelser kan också vara givande. Vill du vara i kontakt med Regnbågsankan igen är du välkommen att skriva till regnbagsankan@regnbagsankan.fi. Lycka till! Hälsar Fredrika Biström, Regnbågsankan

  1. Tack för ditt meddelande och fint att du kommit fram till det! Vill du skriva mer för att få svar eller åsikter av en expert hos Regnbågsankan skriv till e-post regnbagsankan@regnbagsankan.fi. Vi behandlar alla ärenden under tystnadsplikt. Hälsningar Fredrika Biström/Regnbågsankan

 2. Har en fråga och den kanske låter korkad. Men jag har aldrig riktigt förstått det här med att kalla sig olika pronomen efter vad man känner sig som. Varför inte utgå från att en är sitt biologiska kön och visa att en inte behöver vara på ett visst sätt för att ha ett visst biologiskt kön. Tänker bara att genom att säga att en är icke-binär eller ett annat pronomen än sitt biologiska kön så bidrar en till de här facken som många egentligen vill ha bort. En man behöver inte vara på ett visst sätt, bete sig på ett visst sätt, känna sig på ett visst sätt, klä sig på ett visst sätt. Genom att säga att en inte kan vara en kvinna för att en ”inte känner sig som en kvinna” säger ju emot sig självt. För ingen vet hur det känns att vara en kvinna, eller är jag helt ute och cyklar? En person som hävdar att den inte är en kvinna, hur ska den kunna veta hur det känns att vara en kvinna och jämföra det med hur den själv mår om den inte är kvinna? Denna fråga ställer jag för jag har ingen som helst kunskap, jag är nyfiken. Hoppas att ingen tar illa upp.

  1. Hej och tack för din fråga!

   Könsidentitet fungerar väldigt olika för olika personer. Ofta går det till så att en barnmorska och föräldrar kollar hur babyn ser ut mellan benen vid födseln och enligt det börjar kalla barnet för flicka eller pojke. Många känner sig väldigt hemma med det kön som bestäms då. Men så är det inte alltid. En person kan vara pojke även om föräldrarna kallat barnet för flicka i många år, och tvärtom. Vi har alla rätt att själva berätta vem vi är: pojke, flicka, mitt-emellan, annat kön, växlande kön eller inget kön. Hur kroppen ser ut kan vara viktigt, eller så inte. Det finns egentligen inga ”regler” eller rätt/fel gällande det. Alla har rätt till sin egen identitet.

   En person som t.ex. har en snippa kan vara tjej, älska sin snippa och känna att hon kan göra vad hon vill i livet. En annan person kan ha en snippa, älska sin snippa men känna att flickrollen i samhället inte passar henne. Hon vill vara tjej men tycker att samhällets normer är för trånga. En person kan också känna att snippan är en kroppsdel som måste korrigeras. Då kanske personen är transkönad, dvs. vill genomgå en transprocess.

   Att genomgå en transprocess betyder inte automatiskt att personen känner att samhällets normer är för trånga. Men det kan göra det. Personen kanske känner att den vill ändra klädstil.

   Att en person vid födseln bestämdes vara tjej, men senare berättar att den är en kille betyder inte heller nödvändigtvis att personen upplever att det inte går att göra det som anses manligt som kvinna. Det kan i stället handla om könsidentitet, att personen mår bättre om den får möjlighet att ändra sitt juridiska kön.

   I vårt samhälle delas ofta flickor och pojkar upp i olika grupper, det kan förväntas olika egenskaper på basen av kön. En förälder kan t.ex. förvänta sig att pojken tar över gården medan de hoppas att flickan utbildar sig inne i stan. I vår kultur hänger kön ihop med inte bara utseende utan också traditioner och förväntningar. Därför blir också upplevelsen av kön eller könlöshet så olika. För en är kroppens fysik avgörande medan för en annan kan enbart förnamn vara viktigt.

   Hoppas mitt svar hjälpte dig en bit på vägen gällande trans! Läs gärna mer om vad en transprocess innebär och vad det fins för olika identiteter under paraplybegreppet transperson. Skriv gärna igen till oss om du vill veta mera.

   Fredrika Biström, Regnbågsankan

 3. Hey.
  Det var ett tag sen nu som jag bytte kön PGA cancer.
  Det hela började med en olycka och dom hittade i samband med detta knöl könsorganet.
  Med tiden stod det väldigt klart att man inte kunde rädda det trots aggressiva metoder.
  Nu lever jag som en kvinna med en annan kvinna överlycklig i detta.
  Dels för att dom kunde rädda mitt liv och jag inte trodde man kunde ha det så bra och tillfredsställande liv trots att man var tvungen att jag kanske byta kön.
  Så det finns hopp för alla.

  1. Tack för din kommentar. Fint att höra att du lever lyckligt nu, i din könsidentitet och i din relation med en kvinna! Könskorrigeringar görs i regel för att få personer att må bättre i sin könsidentitet. Det är sant som du skriver, det finns hopp för alla!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.