Helsingfors Pride firas traditionsenligt veckan efter midsommar. Eftersom vi fortfarande lever med och i en pandemi, kommer programmet i år att se lite annorlunda ut. Den stora paraden och parkfesten som vanligtvis varit veckans höjdpunkt ordnas inte i år. Istället ordnar Regnbågsankan en småskalig picknick vid Ursins klippor lördagen den 3 juli från klockan 13.00. Alla är välkomna att ta med sin egen picknickmat och delta i ett kravlöst sommarhäng.

Dagen innan picknicken ordnar Svenska Hörnan program på Luckan i Helsingfors, Georgsgatan 27. Madame Makia kommer att läsa sagor för de allra minsta tidigt på förmiddagen. Senare pratar vi om vem som har rätt att känna begär och vara kåt, och i en annan paneldiskussion går vi igenom var Finland står i förhållande till transpersoners rättigheter.

Dagen fortsätter med premiärvisningen av en stadsvandringsfilm där fyra finlandssvenskar berättar om viktiga queera platser i Helsingfors. I filmen medverkar författaren Kaj Korkea-aho, forskaren och författaren Rita Paqvalen, Helsingfors stadsfullmäktigeledamot Silja Borgarsdóttir Sandelin och blivande skådespelaren Willjam Fagerström.

I slutet av kvällen blir vi underhållna av formidabla burleskartister som ger sitt allt för att vi ska få en fantastisk prideupplevelse.

Alla programpunkter kommer att strömmas via Youtube på https://www.youtube.com/channel/UC81ira1lR-Mi-JV4nlKHSqg, men det finns också möjlighet att delta på plats. Förhandsanmälan krävs till alla programpunkter. För tillfället har vi möjlighet att ta in 40 personer per programpunkt.

Anmälningsblanketten hittar du på: https://linktr.ee/regnbagsankan

Svenska Hörnan följer myndigheternas rekommendationer om handhygien och säkerhetsavstånd. 

Svenska hörnan är ett samarbete mellan finlandssvenska organisationer som arbetar för HBTQIA-personers rättigheter och består av: Barnavårdsföreningen, Finlands Svenska Skolungdomsförbund, Folkhälsan, FDUV, Krisjouren för unga, Luckan, Regnbågsankan, SAMS – Samarbetsförbundet kring funktionshinder och Steg för Steg.

Program på Luckan: 2.7 kl. 10-20

PROGRAM DEN 2 JULI PÅ LUCKAN:

MADAME MAKIA LÄSER SAGOR

Kl. 10.00–11.00

Den färggranna Madame Makia gästar Luckan och läser en dramatiserad saga för våra yngsta besökare och deras vänner.

På plats och online.

Föranmälan behövs för att delta på plats.

PREMIÄRVISNING AV KORTFILMEN QUEER STADSVANDRING I HELSINGFORS

Kl. 12.00–12.30

Queer stadsvandring i Helsingfors

Fyra finlandssvenskar berättar om sina favoritplatser i Helsingfors. En kortfilm om platser, personer och passion. Filmen premiärvisas under Svenska Hörnans Prideprogram. Den kommer sedan att finnas tillgänglig på Youtube.

På plats och online.

Föranmälan behövs för att delta på plats.

RÄTT ATT VARA – HUR SER TRANSPERSONERS VARDAG UT I FINLAND JUST NU?

Kl. 15.00–16.00

Regeringen Marin lovade att den skulle reformera translagen under regeringsperioden. Trots det rådde det ett missnöje bland transaktiva och transpersoner kring vad lagen skulle innehålla och dess tidtabell. Ett medborgarinitiativ om en ny translag samlade på några dygn ihop tillräckligt med underskrifter för att tas upp till behandling i riksdagen. Vad är det som är på gång och hur ser transrättigheterna ut i Finland i dag? En diskussion mellan Alex Oksanen, Ted Urho och Elliot Lundegård. Samtalet modereras av Olivia Hellsten.

På plats och online.

Föranmälan behövs för att delta på plats.

FÅR JAG VARA KÅT?

Kl. 16.30–17.30

Den heliga modern, för gammal för sex, funkis utan sexualitet – eller hur ser normerna kring lust och erotik ut? Paneldiskussion om sex under olika tider i livet, hur vi kan bejaka allas sexualitet och bredda normerna så fler kan känna sig sedda och fria att njuta av sex. En diskussion mellan Anna Moring, Rosanna Fellman och Oliver Lindqvist. Diskussionen leds av sexualterapeut Kajsa Heselius.

På plats och online.

Föranmälan behövs för att delta på plats.

BURLESK-SHOW

Kl. 18.30–20.00

Ensemblens medlemmar består av såväl pionjärer på området som varit med om att utveckla konstformen i Finland ända från början, som av nyare innovatörer. De har uppträtt på både stora estrader och i små källarbarer (och på en och annan ladugårdsvind också) runt om i Finland, Europa och USA.

På plats och online.

Länk till evenemanget: https://fb.me/e/BOphB6tf

Föranmälan behövs för att delta på plats.

****

Kategorier: Föreningen