foto: skärmdump SVT

Häxjakten på hbtqia+ -personer i Tanzania berör inte mej personligen då jag tänker på när jag skall boka tvättstuga. Det är knappast något du tänker på då du borstar dina tänder. I går kväll blev jag dock påmind om hur det ser ut i världen via SVT:s nyhetsprogram ”Aktuellt”.

Ett angiverisystem är infört i Tanzania och man riskerar 30 års fängelse för att man inte är heterosexuell. Sandra Ehne förbundsordförande för RFSL sa i sändningen att det skär i hjärtat. Det skär i mitt hjärta med att människor hatas som minoritet. Vilken den än är. Positiva saker händer även såsom Indiens avkriminalisering av hbtqia+ personer.

Positiva saker skall du också minnas då du borstar dina tänder; att du är viktig och bra saker har hänt många år här i vårt land under mina år som öppet homosexuell sedan 1982. Regnbågsankan har varit en positiv kraft i svenskfinland och kanske just du haft glädje av oss.
Du måste inte varje kväll du borstar tänderna tänka på alla världens orättvisor och Tanzania. Men tänk en tanke någon gång och tänk även tanken att egentligen har du det inte helt dumt i ett vidare perspektiv.

Och vi på ankan försöker finnas till för just dej i både stort som smått.

Tack du är du och läste.

Johan Finne
skribenten är styrelsemedlem i Regnbågsankan och detta är en personlig reflektion

Kategorier: Föreningen