Under våren 2018 har Regnbågsankan fått in 20 bilder av konstnärer och teatrar för att sammanställa en kollektion klistermärken med regnbågsbudskap. I vår serie presenterar vi bidragen.

Filmen ”Tom of Finland” från 2017 är regisserad av Dome Karukoski. Den handlar om ikonen Touko Laaksonen med Pekka Strang i huvudrollen och är en finsk-svensk samproduktion mellan Helsinki Filmi, Anagram Väst och Film Väst.

Så här har regissören Dome Karukoski förklarat filmen:

– Det här är historien om en man som var före sin tid, som modigt stod upp mot en värld som med all kraft förnekade honom rätten att vara den han ville vara – en homosexuell man med homosexuella fantasier. Denna historia visar bokstavligen hur en människa kan förändra världen, också med något så enkelt som konstnärens verktyg. Det här är porträttet av en hyllad artist, gjort för de stora filmdukarna, men också en kärlekshistoria. Touko Laaksonen levde verkligen ett fantastiskt liv, värt att visa för världen.

Tom of Finlands identitet var okänd i Finland ännu när han avled. Inte ens hans närmaste släktingar, med undantag för systern Kaija, visste att deras bror, morbror och farbror var internationellt känd. Toukos homoerotiska konst var dyrkad i Kaliforniens gayvärld.

Medan Tom of Finland skapade var Finlands lagstiftning sträng gällande regnbågsfrågor. Fram till 1999 var det straffbart att uppmana till homosexuella handlingar. Homosexualitet var kriminellt fram till 1971 och betraktades som en sjukdom fram till 1981.

På Regnbågsankan är vi stolta att få använda en bild från filmen och precis som Pekka förvånade över att han så många gånger fått frågan hur det känns att spela homo. Ingen journalist brukar fråga hur det känns att spela en heterogestalt.

Text: Johan Finne
Bild: Pekka Strang som Touko Laaksonen och Tom i filmen Tom of Finland 2017. Foto: Josef Persson