Under våren 2018 har Regnbågsankan fått in 20 bilder av konstnärer och teatrar för att sammanställa en kollektion klistermärken med regnbågsbudskap. I vår serie presenterar vi bidragen.

Wasa Teaters föreställning Edith -Skrattande strimma av en scharlakanssol handlar om Edith Södergrans liv. Med manus och regi av Cilla Back var den stor succe för teatern år 2014.

Edith Södergran fann sin själsfrände i författaren och kritikern Hagar Olsson i början av 1900-talet. Edith frigav det litterära språket och bilden av kvinnan. I de första stroferna i dikten Vierge moderne från 1916 skapar hon en ny kvinna. Hon skriver “Jag är ingen kvinna. Jag är ett neutrum/Jag är ett barn, en page och ett djärvt beslut, jag är en skrattande strimma av en scharlakanssol.”

Pjäsen gjorde inga anspråk på att vara en biografisk sanning, utan utgick från Cillas tolkningar av Ediths dikter. Maria Salomaa gjorde huvudrollen som Edith och Maria Udd spelade Hagar. På bilden teatern låter Regnbågsankan göra till klistermärke ser vi en scen ur pjäsen. Vi ser dem i en kärleksfull kyss.

I efterhand har det debatterats huruvida Edith och Hagar var ett lesbiskt eller bisexuellt par. För oss på Regnbågsankan är det inte en viktig fråga. Vi är glada att en av våra största poeter fann en själsfrände. Södergrans produktion är aktuell än idag.

Text: Johan Finne
Bild: Edith – skrattande strimma av en scharlakanssol, Wasa Teater  2014. Maria Salomaa och Maria Udd. Foto:  Frank A. Unger. Regi Cilla Back.