Under våren 2018 har Regnbågsankan fått in 20 bilder av konstnärer och teatrar för att sammanställa en kollektion klistermärken med regnbågsbudskap. I vår serie presenterar vi bidragen.

Bildkonstnären Cris af Enehielm är en mångkonstnär i ordets rätta bemärkelse. Skådespelare, regissör, scenograf och pedagog är några av hennes titlar.

Hon har har varit en viktig gestalt inom den finländska perfomancekonsten och medlem i grupper såsom Fågel Fenix, Homo $ och Jack Helen Brut. Den röda tråden i hennes framträdanden är anarki och problematisering av könsbegrepp. Cris alter ego Blinda Morton i sin tur skriver sånger, sjunger och uppträder. Samma år som alter egot föddes 1987 var Cris gravid. Genom sitt arbete har Cris hyllat den gravida kvinnan med bilder och stora altartavlor.

Kvinnan som tema har hängt med länge i Cris konst och stod i centrum under hennes genombrott i början på 80-talet. Hon målade bilder av kvinnligt groteska kroppar med inspiration från popkonsten och reklamvärldens kvinnosyn.

Som nybliven mamma har hon bland annat studerat Jung och hennes kvinnofigurer blev mer mystiska. Även japansk Butho, en slags perfomancedans har starkt inspirerat hennes sätt att avbilda kroppar.

Som regissör har hon ett flertal gånger regisserat pjäser med hbtqia+ -tematik och i samband med att hon satte upp pjäsen ”Vincent River” om ett homosexuellt hatbrott sa Cris i en intervju att hon tror hon själv varit homosexuell man i ett tidigare liv.

På Regnbågsankan är vi mycket stolta att Cris i detta liv delar med sej ett av sina verk på våra klistermärken.

Text: Johan Finne
Bild: Cris af Enehielm