Under våren 2018 har Regnbågsankan fått in 20 bilder av konstnärer och teatrar för att sammanställa en kollektion klistermärken med regnbågsbudskap. I vår serie presenterar vi bidragen.

The Rocky Horror Show är en institution, ett fenomen och en show som kan kallas kult. År 2002 gjorde Åbo Svenska Teater en svensk version av den i Markku Nenonens regi.

Rockmusikalen, som handlar om utomjordiska transvestiter som kapar ett ungt perfekt par, är en parodi på både musikaler och dåliga science fiction filmer. Den kretsar också kring politisk korrekthet och är skriven av Richard O´Brian. Den hade sin urpremiär 1973.

År 1975 blev musikalen en film som först floppade men sedan blev showen den kultklassiker den är idag. Under visningar händer det att fansen klär ut sej till sina favoritkaraktärer, skriker repliker och lever med i filmen genom att kasta ris, wc-papper och skjuta med vattenpistoler. 2016 gjordes en ny version av filmen för FOX TV. Även tv-serien Glee har haft ett The Rocky Horror-avsnitt.

På ett av Regnbågsankans klistermärken ser vi Markku Nylander spela karaktären Frank-N-Furter. Han håller i sin skapelse Rocky spelad av Jerry Wahlforss. Klassiska låtar från musikalen är bland andra ”Sweet Transvestite”, ”I can make you a man” och ”The Time Warp”.

The Rocky Horror Show är en musikal med komik och genom humorn skall den ses. Musikalen använder lekfullt transvestism och det viktigaste budskapet är att våga vara den du är.

Text: Johan Finne
Bild: The Rocky Horror Show, Åbo Svenska Teater 2002. Jerry Wahlforss och Arne Nylander. Foto: Nicke von Weissenberg. Regi: Markku Nenonen.