Under våren 2018 har Regnbågsankan fått in 20 bilder av konstnärer och teatrar för att sammanställa en kollektion klistermärken med regnbågsbudskap. I vår serie presenterar vi bidragen.

Två män i en cell. En av männen är revolutionär och försöker vara brutalt manlig, den andre är transvestit och tar på sig rollen som “idealkvinnan.” Mellan dem uppstår ett register av könsroller och verklighetsuppfattningar. Men också en värld av drömmar och behov av hud och närhet.

År 1990 satte Svenska Teatern upp ”Spindelkvinnans kyss” med Rabbe Smedlund och Dan Henriksson i rollerna. Pjäsen regisserades av Ralf Forsström. På 90-talet var det djärvt att på en institutionsteater sätta upp en pjäs som tydligt behandlar homosexualitet. Berättelsen baserar sig på romanen ”Spindelkvinnans kyss” från 1976 av argentinaren Manuel Puig. Romanen totalförbjöds i diktaturens Argentina men genom åren har den blivit framgångsrik pjäs, film och musikal.

Idag anses ”Spindelkvinnans kyss” vara en klassiker. I den får vi se hur attraktionen mellan två män blir allt mer påtaglig, och gränsen mellan vänskap och kärlek blir allt mer diffus.

Pjäsen visar hur människor kan förändras i möten med olika människor och budskapet är att vi aldrig skall skämmas över våra sanna jag. Eller som karaktären Molina i pjäsen svarar Valentin när han anklagar henom för att låta som en gammal kärring; ”Det är det jag är. Det är just det jag är”.

Text: Johan Finne
Foto: Peter Sandberg/Svenska Teatern