Under våren 2018 har Regnbågsankan fått in 20 bilder av konstnärer och teatrar för att sammanställa en kollektion klistermärken med regnbågsbudskap. I vår serie presenterar vi bidragen.

Pentti Otsamo är grafisk designer, illustratör och serietecknare. Han är en av de finska  serietecknare som verkar flitigt utanför Finland. Bland annat gav hans album ”Den lilla människan” först ut i Kanada under titeln ”The fall of Homonculus” innan det senare översattes till finska och svenska. Förutom egna album har han gjort illustrationerna till Ted Forsströms och Kaj Korkea-ahos bok Zoo! Virala genier.

Pentti är mest känd för sina vardagsrealistiska skildringar i albumen ”FC Palloseura” som han skapat tillsammans med Pauli Kallio. Pentti följer den så kallade ”klara linjen” (ligne claire) i sitt tecknande. Tintins skapare Hergé anses vara upphovsman till den.

Penttis teckningar genomsyras av värme och ömhet. Så även den teckning han specialdesignat för Regnbågsankans samling av 20 olika klistermärken med regnbågsbudskap.

Text: Johan Finne
Bild: Pentti Otsamo