Under våren 2018 har Regnbågsankan fått in 20 bilder av konstnärer och teatrar för att sammanställa en kollektion klistermärken med regnbågsbudskap. I vår serie presenterar vi bidragen.

Maija Hurme är illustratören och grafikern som bland annat gjort bilderna till barnboken ”Fladdermuspojken” med text av hennes man Anssi Hurme. Boken nominerades till Arvid Lydecken-priset 2014 och hyllades även för sitt genusperspektiv. I boken är det papporna som har den omvårdande rollen för barnaskaran medan mamman jobbar.

Förutom barnböcker illustrerar Maija även läromedel och hon är nyhetsgrafiker på Hufvudstadsbladet.

Även diktboken ”Rassel prassel puss” för barn, med dikter av Hanna Lundström nominerades för Arvid Lydecken-priset. Boken fick en uppföljare 2017 som heter ”Rassel prassel promenad”.

Maija har sagt att hon gärna hämtar inspiration från små udda föremål och miljöer. Och vad kan bli mer härligt udda än det kärleks-sockervadd som är hennes bidrag till Regnbågsankans kollektion klistermärken?

Text: Johan Finne
Bild: Maija Hurme


1 kommentar

Johan Finne · 19.07.2018 kl. 11:17

Maija har ’även skapat pekboksserien Titta Havet, Titta Skogen, Titta Parken och Titta Natten (Olika förlag, 2017) så kunde det vara bra. Olika jobbar med normbryt och Titta Havet har en familj med två mammor.

Kommentarer inaktiverade.