Under våren 2018 har Regnbågsankan fått in 20 bilder av konstnärer och teatrar för att sammanställa en kollektion klistermärken med regnbågsbudskap. I vår serie presenterar vi bidragen.

När Regnbågsankan i juni offentliggjorde sin kollektion 20 klisterbilder nappade Ålandstidningen genast på nyheten. Rubriken löd “Igge Holmberg blir klistermärke.” Holmberg är politiker på Åland och poserar på konstnären Kenneth Bambergs bild i sitt egenhändigt gjorda penisfodral.

Kenneth har genom sin fotokonst i många år undersökt manlighet på olika sätt. Bilden han låtit Regnbågsankan trycka upp kommer från ”Koteka Impressions” från år 2014. I projektet ringde han upp ett 30-tal män i olika åldrar och yrkesgrupper och bad dem tillverka sin egen koteka.

Antropologer har länge funderat över kotekans eller penisfodralens mening. Stammar i Nya Guinea, Sydamerika och Afrika använder dessa fodral vars form, utseende och innebörd varierar mellan stam och område. Det kan vara ett klädesplagg, ett rituellt verktyg, eller fylla en praktisk funktion. Hos Kenneths modeller blev det stor variation av fodralen där det personliga uttrycket fick komma fram.

Även i andra utställningar, bland annat i ”Flowers” har Kenneth använt sej av traditioner för att öppna upp nya perspektiv av den klassiska mansbilden. I bilderna får vi se pojkar från Shan-stammen i Thailand. De sminkas och kläs upp i vackra färger för att efterlikna den unge prins Siddharta innan han blev Buddha.

Vi är glada av att få använda Kenneths koteka-bild och kanske inspirerar det någon att tillverka sitt eget penisfodral Och självklart har Regnbågsankan även sänt Igge sitt eget märke. I Ålandstidningen förklarar han att han skall limma märket på trucken.

Text: Johan Finne
Bild: Kenneth Bamberg