Under våren 2018 har Regnbågsankan fått in 20 bilder av konstnärer och teatrar för att sammanställa en kollektion klistermärken med regnbågsbudskap. I vår serie presenterar vi bidragen.

#tvattlina är ett projekt av konstnärerna Heidi Lunabba och Ilar Gunilla Persson som alla som vill kan delta i. Den som vill delta hänger ut tvätt i regnbågens färger för att visa vänlig inställning till hbtiqa+ -personer. Sedan tar deltagaren ett foto av sin tvättlina och publicerar den med haschtaggen #tvattlina. Bland annat under Jeppis Pride 2014 kom det in över 300 bilder och nu senast hängdes tvättlinor upp under Luleå Pride som precis gått av stapeln.

Heidis konst genomsyras av teman som identitet och mångfalds- och minoritetsfrågor. Just nu är hon aktuell med  konstprojektet Other (Annan) som handlar om samhällets normer och hur de påverkar människors liv. Projektet har skapats under en rad verkstäder som Heidi  hållit där människor samlats för att diskutera hur normer inverkar på deras liv. Resultatet har blivit ett projekt som under sommaren visas på Luckan i Helsingfors.

Fotograf och konstnär Ilar Gunilla Persson bor i Sverige och har studerat i Finland. Hon har bland annat skapat serien God Love Pride kring hbtiq-personer med en religiös bakgrund. Serien visas i Lovisa kyrka i augusti.

Har du inget ställe att hänga upp en tvättlina på? Kanske du bor du i höghus utan balkong och har svårt att hänga ut tvätt? Visa ditt stöd för hbtqia+ personer med ett klistermärke! I Regnbågsankans kollektion med bilder av 20 olika konstnärer deltar #tvattlina och vi på Regnbågsankan är glada att få ha med den i vår samling.

Text: Johan Finne
Bild: Heidi Lunabba och Gunilla Persson