Hej i värmeböljan!

Årets Regnbågshelg firar vi 11-14 oktober med temat röster. Håll utkik på vår hemsida, på fb och kolla in nästa medlemsbrev för mer info. Men pricka in datumen i din kalender redan nu!

KOMMANDE PROGRAM

  1. Familjecafé i regnbågsfärger på svenska 31.5

  2. Svenskspråkig träff på Karleby Pride 16.6

  3. Helsingfors Pride: Temakväll om kärleksrelationer / Rakkaussuhdetuokio 26.6

  4. Helsingfors Pride: Finlandssvenskt Pride after work-mingel fredag 29.6

  5. Helsingfors Pride: Svenska hörnan i Pride Parken och i Helsingfors Pride parad lördag 30.6

  6. Regnbågshelgen 2018: Sedd, bemött och bekräftad – bemötande av regnbågsunga i arbetet 12.10

ÖVRIGT

  1. Regnbågsankans enkät, resultat


1. Välkomna på familjecafé 31.5 i regnbågens färger på svenska i Helsingfors!

I samarbete med Regnbågsfamiljerna arrangerar Regnbågsankans frivilliga familjecafé för svenskspråkiga och tvåspråkiga regnbågsfamiljer.

Vi ses 31.5 kl. 10.30-12.30 hos Regnbågsfamiljerna (Sateenkaariperheet) på Tavastvägen 29 i Helsingfors. Tryck på summern till höger om dörren. Dörren öppnas automatiskt och trappsteg finns ej. Hissen leder upp till 7:e våningen. Det går bra att ta vagnen med hela vägen. Ifall du har en bred vagn och behöver använda den större lastninghissen ring 050-525 7999 (Laura på Regnbågsfamiljerna).

Vi bjuder på kaffe, te och kex. På plats finns skötbord, amningsdynor, matningsstol, potta, lekrum och kök med micro där det går att värma mat eller dryck. Välkomna med i gemenskapen!

Länk till evenemanget på facebook: https://www.facebook.com/events/170187626980503/

Nästa gång efter 31.5 vi ses är 28.6 (pride veckan) och varje gång kl. 10.30-12.30.

2. Svenskspråkig träff på Karleby Pride 2018

Välkomna på träff i parken med Regnbågsankan under Karleby pride! Vi träffas lördag 16.6 kl. 12-14 i Västra parken före paraden som startar kl. 14. Volontärerna Monika och Margareta är på plats. Monika drar kroppskontemplation om njutning och kroppens helighet för de som vill. Mer om Karleby Pride hittar du på facebook: www.facebook.com/kokkolapride


3. Temakväll om kärleksrelationer

Hur visar jag kärlek och uppskattning i min relation? Vet jag hur han, hon eller hen önskar att jag visar min kärlek? När har jag senast berättat vad jag i synnerhet uppskattar i min partner/mina partners? Vad är speciellt härligt att göra med just den/de jag älskar?

Kom med och samla på dig värme till din kärleksrelation! Regnbågsankan och Perhesuhdekeskus arrangerar under Helsingfors Pride veckan en temakväll om kärleksrelationer, som har relationens resurser som tema. Kvällen leds dels på svenska och dels på finska.

Alla par- och polyrelationer vars en medlemmar, en eller flera hör till en sexuell minoritet eller könsminoritet kan delta. Med din partner eller med dina partners bygger ni och vårdar er relation under kvällen. Alla åldrar välkomna. Kvällen passar lika väl för färska relationer som för de som vandrat en längre väg tillsammans.

Kvällen börjar med en introduktion och efter det arbetar du med din partner eller med dina partners. Ni pratar inte om er relation inför de andra deltagarna.

Med ryms max 8 par eller polyrelationer och platserna fylls upp i anmälningsordning. Kvällen passar ej relationer som är i akut kris. Deltagande kostar inget. Kvällen är inte anpassad för barn.

Anmälan per e-post: regnbagsankan@regnbagsankan.fi

Tid: Tisdag 26.6. kl. 17.30-20.30
Plats: Luckans Veranda, med ingång från Georgsgatan 31, Helsingfors
Ledare: Perhesuhdekeskus utbildade frivilligarbetare Mari och Elina
Mer information: Fredrika Biström, regnbagsankan@regnbagsankan.fi, +358 (0)44 2975476, www.regnbagsankan.fi

4. Finlandssvenskt Pride after work-mingel fredag 29.6

Välkomna till Luckan på Pride after work-mingel på svenska! Minglet ordnas som ett samarbete mellan de svenskspråkiga organisationerna Folkhälsan, Regnbågsankan, Luckan, Finlands Svenska Skolungdomsförbund, Finlands Svenska Scouter, Krisjouren för unga, Steg för Steg, FDUV och Barnavårdsföreningen. Servering, mingel och program. Kom och träffa bekanta och nya vänner!

Fredag 29.6 kl 17-20
Luckan, Simonsgatan 8, Helsingfors
Ingång genom köpcentret Forum utan trappsteg. Tillgänglig toalett finns att tillgå.

5. Svenska hörnan i Pride Parken och i Helsingfors Pride parad lördag 30.6

I år igen deltar de svenskspråkiga organisationerna i Prideparaden och Parkfesten under festivalen Helsingfors Pride. Vi går tillsammans i paraden och hoppas att du vill gå med oss! Håll utkik efter den finlandssvenska flaggan och Regnbågsankans banderoll. Exakt plats i paraden meddelas efter hand på sociala medier.

Du hittar oss under Parkfesten enligt Pride-parkens öppettid, i Svenska hörnan, ett gemensamt tält. Vi bjuder på fika på svenska och man kan färglägga papperskronor. Svenska hörnan är ett samarbete mellan organisationerna Folkhälsan, Regnbågsankan, Luckan, Finlands Svenska Scouter, Steg för Steg, FDUV, Krisjouren för unga, Finlands Svenska Skolungdomsförbund och Barnavårdsföreningen.

Tillgänglighet enligt Helsingfors Prides direktiv gällande parkfesten och paraden.

6. Ett heldagsseminarium på svenska för professionella som möter regnbågsunga i arbetet 12.10

Välkomna på heldagsseminarium på svenska för professionella som möter unga i sitt arbete i åldern 12-29 i primärvården, skolan och i fritidsverksamhet. Seminariet informerar och behandlar ämnen som berör könsidentitet och sexuell läggning. Målet är att stöda yrkesfolk i mötet med ungdomar och lära dem ta mångfald i beaktande. Att bli sedd, bemött och bekräftad ökar välmående och ger trygghet. Programmet består av tre talturer och tre verkstäder efter lunch att välja mellan för fördjupning och eftertanke.

Program:

kl. 8.45 Kaffe
kl. 9.00 Välkomstord
kl. 9.10 Hur är läget för regnbågsunga i Finland? Med Fredrika Biström från Regnbågsankan och Anders Huldén från Pojkarnas telefon.
kl. 9.30 Att stöda minderåriga transpersoner med Sasu Mattila från Transstödcentrum/Seta rf

kl. 10.00 Paus

kl. 10.15 Bra bemött – Bemötande av hbtq-ungdomar inom skola, vård och ungdomsarbete med RFSL Ungdoms ordförande Frank Berglund

kl. 12.15 Lunch

kl. 13.30 Verkstäder att välja mellan:

  • Ung i kris ur regnbågsperspektiv med Oscar Lehtinen från Krisjouren för unga och Nicole Stambej från Helsingfors stad

  • Tryggare skolor, tryggare ungdomsgårdar – att bemöta homofobi, transfobi och förändra snäva normer med Anders Huldén från Pojkarnas telefon (Befolkningsförbundet) och Henni Wendelin, lärare i Mattlidens skola

  • Hur kan en professionell stöda föräldrar till regnbågsungdomar? Med Tobias Larsson och Adam Guarnieri

kl. 15.00 Kaffepaus
kl. 15.15 Sammanfattning från varje verkstad
kl. 16.00 Dagen slut

Seminariet kostar 40€/person.

Deltagare får en lista på viktiga begrepp på förhand för att hänga med i samtalet även om ämnet är helt nytt.

Länk till anmälningsformuläret

https://link.webropolsurveys.com/S/534BBCED7BBDBDEC

7. Resultatet av Regnbågsankans enkät 2018

Under våren öppnade Regnbågsankan en enkät som spreds i social media och skickades åt våra medlemmar per e-post. Det har kommit in 98 svar. Målet med undersökningen är att utveckla föreningens verksamhet.

Majoriteten av de som svarade har huvudstadsregionen eller Österbotten som hemort och en viktig fråga i årets enkät var “Vilken sorts temagrupp eller träff arrangerad av Regnbågsankan (tillräckligt nära dig) skulle intressera dig?”. Läs undersökningens resultat på Regnbågsankans hemsida: https://www.regnbagsankan.fi/2018/05/resultatet-av-regnbagsankans-enkat-2018/

Kategorier: Medlemsbrev