Hej!

Hoppas ni alla haft en skön påsk om ni firat eller njutit av våren trots det kalla vädret.

KOMMANDE PROGRAM

  1. Regnbågshelgens planeringsgrupp träffas 11.4

  2. Seniorträff 26.4 och Morjens Forsby 16.5

  3. Vårens familjecafe

ÖVRIGT

4. Påminnelse om Regnbågsankans enkät

5. Praktikant Monika tackar

6. Kampanj för reform av translagen

7. #jagharbevittnat-kampanjen

8. Samtycke2018

9. Medlemsavgift 2018


1. Välkommen med för att planera Regnbågshelgen 2018!

Årets Regnbågshelg kommer att gå av stapeln den 12:e-14:e oktober. Vill du vara med och påverka innehållet under årets helg? Vilken typ av aktiviteter och program skulle vara intressanta för just dej och hur skulle du kunna bidra? Arbetsgruppen bakom helgen kommer att träffas den 11.4 kl. 16.00 på Luckan i Helsingfors, Simonsgatan 8 och alla intresserade är välkomna. Det går också bra att anmäla sitt intresse som volontär för helgen, antingen på mötet eller via regnbagsankan@regnbagsankan.fi.

2. Seniorträff 26.4 och Morjens Forsby 16.5

Torsdag 26.4 kl. 18.00 diskuterar vi och brainstormar om seniorverksamhet för Regnbågsankan, över kopp kaffe/te på Hotell Helka i Helsingfors (Norra Järnvägsgatan 23) – som är utlyst till diskrimineringsfri zon. Vi ses i receptionens cafe’. Roligt om du har möjlighet vara med! Hälsar Monika som är med i Regnbågsankans styrelse.

Med samma vill vi tipsa om seniorprogrammet Morjens Forsby 16.5 kl 14 där Regnbågsankan deltar med fruktkorg:

Välkomna med på Morjens Forsby – Friluftsdag i Medvind på Forsby Servicecentral 16.5 kl. 14. En ”rör på dig och må bra”-dag med lättsamt program i parken.

Kaffeservering. Regnbågsankan närvarar och delar ut frukt.

Adress: Kottbyvägen 11

3. Familjecafé i regnbågens färger på svenska i Helsingfors!

I samarbete med Regnbågsfamiljerna arrangerar Regnbågsankans frivilliga familjecafé för svenskspråkiga och tvåspråkiga regnbågsfamiljer. Under våren håller vi öppet torsdag 26.4, 31.5 och 28.6 (pride veckan) och varje gång kl. 10.30-12.30. Träffarna hålls hos Regnbågsfamiljerna (Sateenkaariperheet) på Tavastvägen 29 i Helsingfors. Vi bjuder på kaffe, te och kex. På plats finns skötbord, amningsdynor, matningsstol, potta, lekrum och kök med micro där det går att värma mat eller dryck.

4. Du har väl inte missat Regnbågsankans enkät?

Föreningen Regnbågsankan arbetar med frågor som rör sexuell läggning och könsidentitet, på svenska i Finland. Vi vill utveckla vår verksamhet och hoppas att alla som är intresserade av regnbågsrelaterade ämnen tar sig tid att svara på den här enkäten. Utgående från svaren kommer Regnbågsankan att utveckla sin verksamhet för medlemmar och andra intresserade av hbtiqa+ på svenska i Finland.

Bland dem som svarar före 30.4.2018 lottar vi ut 2+2 biobiljetter!

Länk: https://www.regnbagsankan.fi/2018/03/svara-pa-regnbagsankans-enkat/

5. Monika Pensar utförde 8.1-8.3.2018 arbetspraktik hos Regnbågsankan. 

Monika hälsar: ”Tack Regbågsankan för studiepraktiktiden 2 månader, på föreningen! Som teologstuderande är jag imponerad av allt nätverkande utanför bubblan, som Regnbågsankan gör. Djupast har jag bekantat mig med Seniornätverket och Setas mångsidig kollegium. Finland 100 – i regnbågens färger, hann jag också uppleva. En härlig festdag med intressanta föreläsningar på Ateneum. Regnbågsankan breddar och fördjupar sin verksamhet som förening och det är verkligen spännande att vara delaktig i vardagsarbetet. Kan rekommendera som studiepraktikplats! Bifogar här materialet från seniorträffen på universitetets Tankehörna, bilder och lätt text från Regnbågsmässans historik 2007-2017, som jag sammanställt.”
Regnbågsankan tackar Monika för sin insats hos föreningen! Kolla in Monika Pensars bildspel om Regnbågsmässan 2007-2017 som visades 27.2 under Regnbågsankans seniorträff på universitetets Tankehörna/Think Corner i Helsingfors.

6. Kampanj för reform av translagen – #tillhöralla

Tillhör alla -kampanjen startades i slutet av år 2016 för att reformera translagen och lyfta upp de brott mot mänskliga rättigheter som den nuvarande translagen innehåller. Nu har 25 förbund, däribland Regnbågsankan, skrivit under tre krav som vi vill se att regeringen åtgärdar.

Den nuvarande translagen bryter mot könsminoriteters grundläggande och mänskliga rättigheter, kroppsintegritet och rätt till självdefinition. För att mänskliga rättigheter ska kunna förverkligas i Finland behövs en total renovering av translagen.

Kampanjen strävar efter en translag där bekräftandet av juridiskt kön baserar sig på egen anmälan, kan göras av en minderårig och inte kräver medicinska processer eller sterilisation. Du kan stöda kampanjen genom att dela videon, berättelser och inforgrafik. Mer information hittar du bl.a. på Traseks hemsida, trasek.fi

7. #jagharbevittnat-kampanjen

Regnbågsankan stöder också den antirasistiska kampanjen #jagharbevittnat, som sprider sig på sociala medier. Kampanjen går ut på att människor delar med sig av berättelser om hur de utsatts för och bevittnat rasism i samhället. Det här kan man göra på sociala medier under hashtaggarna #jagharbevittnat och #olentodistanut.

Antirasistiska feministorganisationen FEM-R har grundat kampanjen, och vill med den föra fram rasismen i Finland som det människorättsproblem det är. Som minoritet i en minoritet är du ännu mer utsatt, och Regnbågsankan vill jobba för alla ska kunna känna sig trygga i samhället. Du kan läsa mer och följa med kampanjen bl.a. på twitter.com/rfeministit.

8. Samtycke2018

En grupp privatpersoner, medborgarorganisationer, ungdomsförbund och partier, däribland Regnbågsankan, har startat en kampanj vars mål är att definiera våldtäkt i brottslagen som brist på samtycke i stället för använt eller hot om våld. Kampanjen, som går under namnet Samtycke2018 (Suostumus2018), planerar ett medborgarinitiativ för att göra en lagändring.

Kampanjen har som mål att ändra definitionen på våldtäkt så att den respekterar varje individs självbestämmanderätt. Fler samarbetsparter och kampanjaktörer söks som bäst. Du kan läsa mer på suostumus2018.fi (än så länge bara på finska, men svenska versioner är på kommande!) eller ta kontakt med Regnbågsankans ordförande Bicca Olin (ordforande@regnbagsankan.fi) om du är intresserad av att engagera dej.

9. Fördel att vara medlem

Medlemsavgiften är under 2018 som tidigare 20 euro. Med ditt stöd kan föreningen arbeta för att lyfta hbtiqa+ relevanta ärenden inom media och politik, besöka skolor och arbetsplatser samt erbjuda stöd på svenska. En betydande del av föreningens kostnader betalas med medlemsavgifterna. De medlemmar som betalar och har angett postadress får sitt medlemskort hemskickat. Med kortet har du rätt till rabatterade priser hos Regnbågsankan och även hos övriga medlemsföreningar i Seta enligt deras anvisningar. Regnbågsankan är en nationell medlemsföreining i Seta (http://seta.fi/pa-svenska/).

Betala in medlemsavgiften 20 euro till kontonummer Aktia FI75 4055 8720 0600 02. Skriv ditt namn och “medlemsavgift” i meddelandefältet. De som redan betalt avgiften för 2018 behöver inte betala den igen.

Kategorier: Medlemsbrev