Regnbågsankan ställde fem frågor till Jonas Thungren Lindbärg, asexuell i Sverige för att belysa ämnet asexualitet, ett ämne många också medvetna personer har fördomar om.

  1. Vad betyder asexualitet för dig?

I Nätverket Asexuell har vi definitionen att en asexuell person inte känner sexuell attraktion och/eller inte har intresse av att inkludera andra i sitt sexliv. Nyckelbegreppet i sammanhanget är just sexuell attraktion, för sedan ryms en väldig bredd under detta av personer som ändå känner någon form av förälskelse men utan sexuella förtecken (romantisk attraktion), de som inte blir förälskade alls, de som kan tänka sig att ha sex, t.ex. för en partners skull, de som tycker att det är rent motbjudande, de som mest bara är likgiltiga inför tanken och så vidare.

För mig personligen är asexualitet ett ord som ger mig en känsla av gemenskap och får mig att känna mig mindre ensam och fel. Jag tror inte att min identitet eller mitt känsloliv (eller någon annans för den delen) kan sammanfattas i ett enda ord men i ordet asexualitet har jag funnit en gemenskap av människor att dela berättelser, historier, tankar och erfarenheter med.

  1. Vilka är de vanligaste fördomarna ni möter?

Trauman! Eller… ”Du har inte träffat den rätta ännu!”

Ja, olika varianter av att det inte kan existera, av att det alltid måste finnas någon tydlig orsak. Noterar just när jag skriver det här att mitt rättstavningsprogram inte känner till ordet asexualitet!

Ibland är det här bara lite störande, ibland väldigt jobbigt, ibland rent skadligt när det till exempel kommer från företrädare för vård och psykiatri, något väldigt många av oss har upplevt på olika sätt. Lyckligtvis händer det långsamt saker även där, men det är fortfarande allt för många som är fullständigt okunniga kring asexualitet.

  Ja, just det: ”Du går ju miste om så mycket!” får vi också höra.

  1. Lever asexuella i celibat?

Celibat är en självvald avhållsamhet, oftast av religiösa skäl, till skillnad från asexualitet som är en läggning. Det hindrar förstås inte att en del människor som lever i celibat skulle kunna vara asexuella, det är väl till och med ganska troligt – jag har själv ofta varit intresserad och känt mig tilltalad av klosterliv. Alla asexuella lever dock inte utan sex, det finns många som har sex av olika anledningar, till exempel för en partners skull.

  1. Finns det några asexuella förebilder, kändisar till exempel?

Inga självklara. Begreppet som sådant är ju också ganska nytt och fortfarande okänt så det finns förstås personer som vi gärna funderar på om de är eller var asexuella men det är sällan någon kändis så att säga kommer ut offentligt. I fiktionens värld är Sherlock Holmes en självklar referens för många, mig själv inkluderad, även om han förvisso gärna spär på fördomen om att vi skulle vara någon slags känslokalla maskiner.

  1. Vad är det bästa med asexualitet?

Det är svårt för mig att säga att något skulle vara särskilt bra med asexualitet. Det är vad det är helt enkelt, det är sådan jag är och jag skulle inte vilja vara annorlunda. Möjligen skulle jag kunna säga att jag har en känsla av att mitt liv är mindre stormigt och kaotiskt än många andras, att jag har mer tid och energi att lägga på det jag tycker är intressant. På så vis spär kanske även jag på fördomen om oss som maskiner à la Sherlock Holmes, men det må vara hänt. ”Asexuals have other things on their minds”, står det på en av mina t-shirtar, och det är jag faktiskt glad för att jag har!

Läs mer

https://www.facebook.com/groups/31510682020/
Asexuellt.blogspot.com
www.asexuality.org

Kategorier: IntervjuResurser