tobias

Hej!
Då våren står för dörren bjuder Regnbågsankan på studiebesök hos Diskrimineringsombudsmannen, deltagande i barnfest och cafékvällar i vanlig ordning. Längre fram i vår ser det ut att bli speed- vänskapsdejting i samarbete med Heseta! Mer info om det då de första tussilagorna slagit ut. Vi passar också på att hälsa Tobias Larsson välkommen. Tobias (på fotot) vikarierar verksamhetskordinatorn Fredrika Biström 24.3.2016-3.2.2017 medan hen är på moderskapsledighet (läs mer i punkt 4).

1. Välkomna med på besök till Diskrimineringsombudsmannen 16.3
2. Regnbågscafeet 17.3
3. Barnfesten Fantasihuset 2.4
4. Verksamhetskoordinatorn på moderskapsledighet -Tobias Larsson tar vid!
5. Gemensam ungdomsverksamhet på svenska i Esbo på våren
6. Ny forskning på svenska om regnbågsmammor i mödra- och barnrådgivningen
7. Equality Parade 19.3 i Vasa
8. Moderskapslagen har nu samlat 14 206 namn


1. Studiebesök med Regnbågsankan
Regnbågsankan gör onsdag 16.3 kl. 17.30 besök hos Diskrimineringsombudsmannen. Det är överinspektör Ulrika Krook och överinspektör Aija Salo som tar emot. Aija är för många bekant från hennes tid hos Seta. Vi samlas kl. 17.30 utanför dörren nere på gatan på adress Berggatan 24, Helsingfors. Av säkerhetsskäl och för att vi skall kunna beräkna mängden kaffebullar bör du anmäla dig på förhand senast to 14.3 till regnbagsankan@regnbagsankan.fi. Kl. 17.35 går vi upp tillsammans och de som anländer försenat ringer Fredrika på tfn 044 297 5476. Välkomna med för att lära dig mer om jämlikhetsarbete i Finland! Diskrimineringsombudsmannens uppgift är att främja likabehandling och ingripa i diskriminering. Till utrymmet kommer vi med hiss dvs. platsen är nåbar. Läs mer om ombudsmannens arbete på www.syrjinta.fi/web/sv.

2. Regnbågscafeet
Regnbågscafeet har sin dörr öppen kl. 19-21 i Hörnan 17.3. Vi dricker kaffe och umgås. Välkomna nya som tidigare ansikten! Hörnan finns på Högbergsgatan invid Johanneskyrkan i Helsingfors. Vårens övriga datum är 31.3, 14.4, 28.4 och 12.5 och varje gång på Hörnan kl 19 om inte annat meddelas. Ett par trappsteg leder upp.

3. Fantasihuset
Regnbågsankan deltar i år igen i Barnkulturs barnfest på Annegården, denna gång 2.4 kl 11-15! Möt oss i utrymmet Studio Anna vid ”Regnbågsdamm i alla färger” i samarbete med Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs. Fiska upp en färg, teckna fantasivarelser som simmar i dammen och kolla in mångsidig barnlitteratur. Välkomna! Läs mer http://lillaluckan.fi/6271-2/

4. Verksamhetskoordinatorn på moderskapsledighet -vikarien Tobias Larsson tar vid!
Regnbågsankans verksamhetskoordinator Fredrika Biström inleder sin moderskapsledighet 24.3 och samma datum tar vikarierande Tobias Larsson vid. Tobias ser fram emot sitt uppdrag inom föreningen och hoppas kunna driva frågorna vidare och använda sig av sina egna erfarenheter i arbetet. Tobias har en djup insikt från tidigare i föreningens arbete genom bl.a. medlemskap i styrelsen fram till år 2015, som ledare av hbtiq-ungdomsgruppen i Helsingfors och som eldsjäl bakom Regnbågsankans filmkvällar. Tobias nås på samma kontaktupg. som Fredrika under perioden dvs. e-post regnbagsankan@regnbagsankan.fi och tfn 044 297 5476.

5. Gemensam ungdomsverksamhet på svenska i Esbo på våren
Nu händer det på svenska i Kirjava: verksamhet åt HBTIQ-ungdomar på svenska.
Esbo ungdomstjänster och Ungdomscentralen i Helsingfors samarbetar under våren 2016. Svenskspråkiga regnbågsungdomar har en möjlighet att samlas under tre måndagskvällar på nuorisotila Kirjava våren 2016. Det är en bra möjlighet att umgås och lära känna likasinnade i en trygg miljö. Kom med på första träffen så kan du påverka vad som kommer att hända. Följande måndagar talar vi svenska på Kirjava: 21.3 och 11.4 klockan 17-21. Adress: Nuorisotila Kirjava, Kyrkträskvägen 4, 02770 Esbo. Tfn. 043 825 8424.
Har du frågor och önskemål på förhand?
Kontakta ungdomsledarna:
Kim Forsman kim.forsman@espoo.fi
Nicole Stambej nicole.stambej@hel.fi
Maria Wahlstedt maria.wahlstedt@espoo.fi

6. Ny forskning om homosexuella kvinnors upplevelser av bemötande inom mödra- och barnrådgivning.
Läs mera om resultaten eller läs hela undersökningen ”Homosexuella kvinnors upplevelser av bemötande inom mödra- och barnrådgivning – en kvalitativ studie” på Regnbågsankans hemsida: http://www.regnbagsankan.fi/2016/03/ny-forskning-om-homosexuella-kvinnors-upplevelser-av-bemotande-inom-modra-och-barnradgivning/

7. Equality Parade
Den 19.3.2016 kl 13-16 ämnar vi, Ungdom Mot Rasism i Vasa, ordna en parad för jämlikhet.
Med paraden vill vi lyfta fram allas lika värde, oavsett kön, etnicitet, religion, modersmål, sjukdom eller sexuell läggning. Vi är alla människor och på så vis jämlika med samma rättigheter och skyldigheter, trots att samhället idag är långt ifrån jämlikt. Detaljerat program:
13.00-13.30: Parad (Vasa universitet till Vasa Torg)
13.30: Välkomsttal UMR
13:35: Tal av Emina Arnautovic
13:40: Musik av Rebecca Varhama
14:10: Tal av Laura Ala-Kokko
14:15: Tal av Jakob Storbjörk
14:20: Musik av Kpanlogo Yede
14:35 Musik av Rebecca Varhama
Paradens sida: https://www.facebook.com/events/993453564026326/

8. Moderskapslagen – har du skrivit på?
Medborgarinitiativet för en moderskapslag (Äityslaki) har nu samlat över 14000 underskrifter men vi behöver många fler. Lagen skulle spela en betydande roll i regnbågsfamiljers liv. Skriv på före initiativet stänger 28.5.2016. Det går också att skriva på med blankett utan bankkoder bredvid Luckans info i Helsingfors, se öppettider: http://helsingfors.luckan.fi/.
Gå direkt till initiativet: https://www.kansalaisaloite.fi/sv/initiativ/1669
Läs mer: http://aitiyslaki.fi/
Läs Yles intervju på svenska: http://svenska.yle.fi/artikel/2016/02/16/moderskapslagen-socialen-maste-ha-viktigare-saker-att-gora

Kategorier: Föreningen