pontus

Helsingforsbo Pontus Simonsen är pigg som en sol trots många järn i elden. Han arbetar på bank, idrottar och tränar, studerar på heltid på Hanken, är ansvarig över förfriskningar inom studerandeorganisationen Casa Nostra och titeln ”trygg hetero” kan han skriva under. Regnbågsankan tog ett snack med Pontus för att få koll på hur en heterosexuell upplever sin plats och sin roll. 

Redan på lågstadiet hörde Pontus ordet homo användas som ett skällsord. Att han själv är hetero var aldrig något han funderade över. Pontus blev ihop med en tjej första gången på dagis, och sedan dess har det rullat på. Det har alltid varit självklart för honom, och för omgivningen, att han är hetero.

Finns det några normer en heterosexuell måste leva upp till?
– Ja, jag måste vara ”normal”, klä mig ”normalt” och leva upp till en tråkigare roll än homosexuella. I mitt kompisgäng är alla killar och hetero. Det är inget medvetet val, det har bara blivit så. I lågstadiet talade jag inte om känslor i mitt gäng, men i högstadiet visade det sig att jag var kär i samma tjej som min vän. Det gick bra. I skolan drogs jag lätt med i ”machojuttur” som att röka och dricka, men jag har lärt mig att göra som jag själv vill.

Vissa av Pontus bekanta heteromän kan ta till våld för att försvara ”sitt eget” och han tror att ett sådant beteende är vanligare bland heteros.
– Heteromän kan drivas till att försöka vara bäst och ses som ”alfahane” bland både män ock kvinnor. Själv skulle jag aldrig ta till våld.
Då han en gång dansade sexigt med en annan kille på krogen kom ett gäng flickor fram till dem och frågade om de är gay. De svarade ja, på skoj.

Som äldre har Pontus märkt att han i synnerhet i sina förhållanden tagit en typiskt manlig roll. Han har blivit den som har kontrollen, klarar allt, är stark och modig. Hans tidigare flickvänner har aldrig uttalat förväntat sig detta, men hans egna förväntningar och kanske partnerns omedvetna förväntningar har påverkat.

Pontus har aldrig kommit ut som heterosexuell. I allmänhet brukar han inte meddela något om sig själv högt och tydligt. Han gör som han vill och andra får se på. Undrar någon så får hen fråga.

Är livet lättare för en heterosexuell än för en homo- eller bisexuell person?
– Ja delvis, jag har aldrig behövt ”ta skit” för min läggning och jag har inte behövs försvara min läggning. Däremot tror jag att många heterosexuella bär en rädsla om att någon dag upptäcka homosexualitet i sig. Som homo kan personen komma ut och vara tydlig. En hetero kan gå länge och undra och tvivla på sin egen identitet. Ungdomar borde aldrig ta för givet att de är hetero, utan att tänka igenom alla möjligheter.

Som hetero upplever Pontus att hans sexualitet inte skall vara synlig på samma vis som sexuella minoriteter kan signalera den med t.ex. klädsel. Han tror också att den som brutit en norm har lättare att bryta fler normer.
– Jag har aldrig förstått varför vissa hbt-personer som går i parader medvetet försökte vara så annorlunda som möjligt. Homosexuella och heterosexuella skall inte bygga murar mellan sig.

Som hetero har Pontus funderat igenom sin läggning. Han attraheras inte av alla kvinnor, men gillar kvinnlighet i allmänhet. Kändisar som Jessica Alba och Megan Fox är favoriter. I en tidigare relation var Pontus tjej manhaftig, gillade öl och hängde med killarna. Det var välkommet men han insåg att han gillade henne som en vän, inte som en flickvän.
– Det är löjligt och naivt men jag dras till prinsessor! Hon skall vara självständig, självsäker men jag vill vara mannen i relationen.

Då han som barn flyttade från Borgå till Helsingfors kände han sig annorlunda i sin nya klass, men på ett positivt sätt. Att inte följa alla oskrivna regler ser han som en god egenskap.
– Ibland har jag till och med tänkt att jag är för vanlig! I skolan var det farligt att sticka ut men som äldre är det viktigt att vara unik tycker Pontus.

Någon heterosexuell förebild eller idol kan Pontus inte komma på, men gayikonerna Elton John och Harvey Milk beundrar han, för deras mod.

Är det jätte lätt att som heterosexuell hitta en partner då det finns så många som är hetero?
– Ja och nej. Det finns heterokvinnor överallt och att hitta en en-kvälls-grej är inte svårt. Men att hitta någon i massan som verkligen är rätt, det är svårare. I nattlivet gäller det som heteroman att vara tydlig, självsäker, målmedveten, ärlig och inte spela mysitk, om du bara vill ha sex.

Pontus tror att två personer med olika sexuell läggning kan förstå varandra på alla plan utom gällande det sexuella. Han kan inte förstå hur en man kan se något erotiskt i en annan man, men inser att det måste fungera på samma sätt som heterosexuella kvinnor attraheras av män. En av hans kompisars kompis kom ut för ett par år sedan. Då vännens vän efter en kväll på stan gick hem med en annan man blev skillnaden konkret. Visst har Ponus varit på gaynattklubben Dtm en gång. Han blev uppvaktad och killar dansade tätt intill. Trygg i sig själv sade han artigt att han inte är intresserad.

Text och foto: Fredrika Biström

Kategorier: IntervjuUngdomar