arbis bibba

Nu finns landets första svenskspråkiga Regnbågshylla på Helsingfors arbis bibliotek. Här lyfter vi fram vårt utbud av HBTIQ -litteratur och tidskrifter. Urvalet baserar sig på de böcker och tidskrifter som finns i bibliotekets samlingar men den lever och utveckas hela tiden i samarbete med låntagare, besökare, elever och lärare. Inspirationen till hyllan är hämtad bland annat från Berghälls biblioteks ”Sateenkaarihylly” och Regnbågsbiblioteken i Sundbyberg och Umeå. Urvalet gällande skönlitteratur utgår från bokens innehåll dvs det ska förekomma någon form av HBTIQ karaktär eller handlingar i texten. När det gäller faktaböcker så ska de handla om HBTQ-frågor och perspektiv. Författarens egen könstillhörighet eller sexualitet är alltså inte ett kriterium för att platsa i Regnbågshyllan. Det mesta av innehållet där är svenskspråkigt men har även några titlar på andra språk. Tipsa oss gärna med förslag på böcker och tidskrifter som du tycker borde stå i hyllan. Hyllan är till för alla intresserade i alla åldrar. Här hittar du bland annat romaner, biografier, barnböcker, faktaböcker och serieböcker.

Välkommen till Arbis biblioteks Regnbågshylla på tredje våningen på Dagmarsgatan 3. För mer information kontakta bibliotekarie Ylva Larsdotter, ylva.larsdotter@arbis.hel.fi, tfn: 09 – 310 494 84.

Kirjava hylla

På finska finns det regnbågshyllor på olika håll i landet, bl.a. minibiblioteket på ungdomsgården Kirjava i Esbo.

 

Kategorier: Samarbete

2 kommentarer

Kimmo · 06.03.2015 kl. 11:40

Tummen upp! Hoppas det sprider sig till fler bibliotek!

    Fredrika Biström · 16.03.2015 kl. 16:25

    Jess! Hoppas t.ex. bibliotek i skolor hoppar på denna trend. 🙂 / Fredrika Biström

Kommentarer inaktiverade.