partrio_1654

Julen är för många en högtid då släkten samlas, stämning förväntas infalla och traditioner höjs till skyarna. Finns det något var och en kan göra för att bryta normer, njuta mer eller stå ut?

  1. Ge en normkritisk gåva

Ge bort en bok som är skriven av en hbtiq-person, en film som behandlar regnbågstema eller en barnbok där huvudkaraktärerna bryter gränserna gällande pojkigt och flickigt. Du kan också ge något oväntat men logiskt. Behöver din farmor ett verktygsbälte samt skruvstäd och skulle din morfar önska en härlig hudkräm? Kolla också upp ifall din lokala teater har en pjäs som behandlar kön eller sexualitet och ge en fribiljett. Det är t.ex. vanligt att vi ger böcker skrivna av både kvinnliga och manliga författare åt kvinnor, men mer sällan ger vi böcker skrivna av kvinnor åt män. Varför är det så och varför inte bryta de invanda presentvanorna?

2. Möt släkten som du är

Höll du dig i skåpet ifjol? Med mod i ryggen eller t.ex. äktenskapslagens framfart i ryggen kan du berätta åt nära och kära vem du är. Vågar du inte säga rakt ut går det att med små tecken visa att du inte är heterosexuell/cis fast alla kanske trott det i många år. Bär en regnbågspins, berätta att du beundrar en homosexuell idol eller kommentera att du såg en samkönad snygging på vägen till släktkalaset. Små vinkar är inget bevis, men kan vara ett steg på vägen.

3. Tänk normkritiskt då du minglar

Då släkt och vänner möts är det vanligt att vi vill “uppdatera” genom att fråga hur det går på jobbet, med studierna och om vem som ännu är singel eller inte singel. Kom ihåg att vem som helst kan vara i garderoben. Välj neutrala ord framom könskodade. Frågor som  “har du hittat en pojkvän/flickvän?” kan ersättas med “har du funnit kärlek?”. Kräv inte heller att barn och barnbarn bör leva upp till det som anses pojkigt/flickigt. Barn har liksom vuxna rätt att utvecklas fritt från föreställningar om kön. Får du barnbesök och vill lägga fram leksaker kan du tänka på att också flickor kan gilla bilar och killar kan älska smink.

4. Tomten

Varför antar vi att jultomten och är en man? Bjud din familj på en tankeställare och lek med rollerna: byt plats på Josef och Maria i julkrubban, låt julgubben bära smink, släpp in julgumman i stället för julgubben, låt alla vara lucior och kom ihåg att kvinnor också kan vara bockar. Känns hela utklädningsritualen föråldrad går det också bra om en julhäxa, ett julspöke eller en julpanda i år delar ut presenterna.

5. Respekt

Vi har alla rätt att bestämma vad som är viktigt för just oss, men ingen har rätt att tvinga på sina egna åsikter, traditioner eller vanor på en annan. Blir du utsatt för trakasserier, våld eller diskriminering skall det tas på stort allvar. Du har all rätt att visa var dina gränser går. Förväntningarna är ofta höga och middagsbordet är dukat med hundra läckerheter. Trots det är det alltid okej att vägra delta i julbastun fast du gjort det alla år tidigare, lämna en släktfest mitt i, be någon annan avlägsna sig, säga ifrån om någon hånar dig “på skoj” eller ringa polisen. Önskar dina föräldrar att du inte skall ta med din partner till en fest, eller om någon ber dig ändra ditt könsuttryck är det ett försök att hålla dig i skåpet. Förklara att sexuell läggning eller könstillhörighet inte “går om” bara för att någon försöker tvinga. Det är okej att vägra dylika krav. Brott och trakasseri kan ske inom hemmets fyra väggar, på julafton då allt borde vara “perfekt” och under en myskväll med din nya kärlek. Det är aldrig ditt fel. Felet finns i förövarens attityd, rädslor, okunskap behov att utöva makt osv.

Värt att tänka på är också att julfirandet i sig är en norm, något vissa känner sig tvugna att göra medan andra älskar det, oberoende av deras resligösa övertygelse eller deras ateism. Det är helt okej att fira något helt annat eller inte fira alls!

Text och foto: Regnbågsankan/Fredrika Biström

anka_mini_1642

Kategorier: Resurser