I år firar vi med både föreningens 10-års jubileum och årets tema “Livets alla skeden”. I år vill vi samla ihop bekanta och halvbekanta men framförallt  att både du och jag får nya vänner. Festivalens huvuddag är lördagen. Alla programpunkter är i Helsingfors och öppna för både medlemmar i föreningen och för allmänheten.

RBH14logo

Program

Tisdag 21.10. kl. 17-19

Homohelsingfors -vandring på svenska i Helsingfors med forskare Kati Mustola. Vi vandrar i Helsingfors centrum längs de rutter där homosexuella män gjorde sina kvällspromenader medan homosex var förbjudet i brottslagen och inga hbt-föreningar var möjliga. Vi minns de restauranger där bögar kunde träffas i smyg. Vid Gamla Studenthuset berättar Kati Mustola om Gamlas första ockupation som ägde rum 1964, inte 1968 som många tror. I Gamla Kyrkans park hör vi henne beskriva Finlands första hbt-demonstration 1974 och uppkomsten av hbt-rörelsen i slutet av 1960-talet. Vi kikar in vid Stora Robertsgatan 3, där Finlands första hbt-restaurang Gay Gambrini öppnades 1984. Vi vandrar förbi Tove Janssons ateljéhem. Där bodde hon i samma hus med sin långvariga partner Tuulikki Pietilä. På Observatoriebacken hör vi om Tom of Finland, som brukade ragga män där. Vi slutar vandringen i Brunnsparken vid Fredrik Cynaeus villa, där vi hör om Helsingfors gayliv på 1800-talet.
Start kl. 17.00 från Simonsgatan 8. 

Torsdag 23.10

Taideyliopiston avajaiset

kl. 17-18

Queerfeminism – vad är det? I samband med Regnbågshelgen ordnar Svenska Kvinnoförbundet i Sörnäs en diskussion om queerfeminism med Tiina Rosenberg. Vad är queerfeminism, vilka möjligheter kan detta perspektiv tillföra det feministiska arbetet och vilka är de konkreta frågorna som borde drivas? Plats: Arbis bibliotek, Dagmarsgatan 3.

tom_of_finland

kl. 18.05

Föreläsning med Berndt Arell. Berndt Arell tar oss med på en resa genom Touko Laaksonens – pseudonym för Tom of Finland – liv och konst. Han var mannen som gjorde en internationell konstnärskarriär av oanade mått, först i en subkultur, idag mer allmänt känd. Arr. Arbis i samarbete med Regnbågsankan r.f. Plats: Arbis, sal 23, Dagmarsgatan 3.

kl. 18.30-22

Regnbågskväll för unga. Helsingfors stads HBTIQ-ungdomsgrupp ordnar en Regnbågskväll för unga i samband med Regnbågshelgen. Vi vill erbjuda en kväll där alla får och kan vara sig själva. Kvällens gäster är Tommi Laitio, ungdomsdirektör i Helsingfors stad och Katarina Alanko som har undersökt hur HBTIQ-ungdomar i Finland mår idag. Efter diskussionen blir det caféhäng och chill. Evenemanget är rusmedelsfritt. Ungdomsgruppen är aktiv sedan maj 2014 och medlemmarna är i åldern 16-25. Plats: Luckans veranda, Simongatan 8, Helsingfors.

kl. 19.00

strumpor

Regnbågsmässa. Årets tema är “Från vaggan till graven”. Dragartist Kim Gustafsson uppträder som Madame De Lá Menopaux. Hilkka Olkinuora predikar. Liturger: Tomas Ray och Maria Repo-Rostedt, orgel & piano: Dag-Ulrik Almqvist och Nina Fogelberg, nattvardsassistenter: Maria Lindberg och Johan Brandt, förebedjare: Bengt Mikander och Maria Lindberg, textuppläsare: Ulf Särs och Johan Brandt, kroppsbön med Monika Pensar och installation av Johan Finne. Mässans fotografi: Heidi Lunabba/Ilar Gunilla Persson – Tvättlinan. Även på: http://tvattlina.com/ . Mässan arrangeras i samarbete med Johannes församling i Johanneskyrkan. Efteråt kyrkkaffe i Hörnan invid.

Fredag 24.10

kl. 9.00

c8dfedc7cb8df14

Frukost med Eva Biaudet. Minoritetsombudsman Eva Biaudet samtalar med Regnbågsankans ordförande Oscar Ohlis. Föreningen bjuder på mackor och kaffe/te. Alla är välkomna för att lyssna eller delta i diskussionen. Plats: Simonsgatan 8, våning 6 i Bildningsförbundets mötesrum.

sandra_kollage_ny

kl. 17.30

Normkritik med Sandra Dahlén. Sandra Dahlén, svensk författare, till bl.a. böckerna Sex med mera och Hetero, expert på sexualupplysning och frågor som berör genus, diskriminering och normer besöker Regnbågshelgen. Vi får höra hennes egen historia, vilka svängar hennes karriär tagit och hur hon insåg att normkritik behövs. Sandra intervjuas av Malin Gustavsson, jämställdhets-och mångfaldskonsult. Plats: Luckan, Simonsgatan 8.

kl. 19-22

Regnbågsankans ost & vinkväll. Slå er ner runt vår regnbågsfärgade ostbricka och snacka gamla minnen, nya framtidsvisioner eller kolla in vem som deltar i festivalen i år. Det blir informellt mys men den som vill fortsätta ut i natten kan ragga sällskap fritt. Eftersom vi bjuder på alkoholhaltiga drycker önskar vi att alla deltagare är 18 år fyllda. Plats: Luckan, Simonsgatan 8.

Lördag 25.10

kl. 10.15-17.00 Seminariedag på Luckan

kl. 10.15 Ordf. Oscar Ohlis hälsning

kl. 10.30 Arja Voipios inlägg om trans och mänskliga rättigheter. Vad är aktuellt idag?

dramapolitik

kl. 11.15 Diskussion om drama med budskap. Hur skriva en historia som tar upp politik,  frågor om kön, feminism och hur berätta en historia där fakta skall ingå? Samtal med bl.a. journalist Jeanette
Björkqvist som skrivit pjäsen Kvinna till salu, skådespelarna och
producenterna Joanna Wingren och Sonja Ahlfors från Blaue Frau, Cris af Enehielm aktuell med Jeffrey på Helsingfors Gayteater samt samt dragshowartist/skådespelare Kim Gustafsson som står bakom En Gomorra i Sodoma och Köparna. Diskussionen leds av journalist Andrea Svanbäck.

kl. 12.30 Lunchpaus

netti_kapad

kl. 13.00 Diskussion om Jeppis Pride med Jeanette Östman, en av arrangörerna. Jeanette intervjuas av Nadja Weckström.

äldreboende_flatt

kl. 13.30 Lars Mononen från äldreboendet Regnbågen i Sverige presenterar deras verksamhet. Efterföljande diskussion om hbtiq och äldrevården med Lars Mononen, forskare Jan Wickman och Regnbågsankans ordförande Oscar Ohlis.

kl. 15.15 Paus

kärlek

kl. 15.30 Diskussion Kärlek -hur svårt kan det vara? Statistiken visar att samkönade par skiljer sig oftare än heteropar. Vad kan det bero på och hur skall vi handskas med denna statistik? Varför kan det i allmänhet vara svårt att leva ihop och vilka utmaningar är typiska för just mans- eller kvinnopar? I panelen: Projektchef för Alla familjers Finland Anna Moring, par och sexualterapeut Anna Kolster samt radioredaktör Ted Urho och pensionär Peter Oljemark med personliga erfarenheter av ämnet. Fredrika Biström leder diskussionen.

fest

kl. 20-22

Regnbågsankans kvällsfest på Adams. På scen bl.a. Christoffer Strandberg, Tobias Larsson och Miss Gay Finland Melanie Orenius. Vid rodret står “Frillan &Prillan” dvs. radiorösterna Frida Lindholm och Pernilla Karlsson. Under kvällen får vi också höra tal och priset Guldankan delas ut. Gratis inträde och de första 50 gästerna bjuds på gratis glas skumppa. Plats: Adams, Skillnadsgatan 15-17.

Söndag 26.10 kl. 12

Regnbågsankans brunch. Vi avslutar festivalen med en skön söndagsbrunch. Anmälningar till regnbagsankan@regnbagsankan.fi, plats: Cafe Talo, Tavastvägen 2 b.

Föreningen Regnbågsankan är föreningen för hbtiq-personer i Svenskfinland och Regnbågshelgen är vår årliga festival.

 

 

 

 

 

Kategorier: RBH14