rbh14-homohelsingfors-vandring

Regnbågsankan tjuvstartade veckoslutet redan på tisdag 21.10 med Regnbågshelgens första evenemang: vandringen ”Homohelsingfors.” Strapatsen passerade bl.a. Gamla Studenthuset, Gamla kyrkans park, Stora Robertsgatan 3 där Helsingors första gaybar ”Gay Gambrini” fanns, Tove Janssons ateljéhem och Observatorieparken. Ledaren Kati Mustola berättade om hur homosexuella män rörde sig i staden under den tid då homosex var förbjudet i lag. Männen kunde träffas i parker och restauranger, i smyg. En av dem var Touko Laaksonen dvs. Tom of Finland som brukade ragga män i stadens parker. Vandringens 22 deltagarna bestod av både regnbågsaktiva och personer som nu hittat Regnbågsankans Regnbågshelg just genom detta evenemang. Vi tackar Kati för gudningen och deltagarna för ert engagemang! Vill du fördjupa dig i Finlands hbt-historia kan du läsa Kati Mustolas bok ”Sateenkaari-Suomi: seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa” utgiven år 2007 av Like/Vanda stadsmuseum.

Kategorier: RBH14