Måndag
Stolta föräldrar (Copyright hbt.fi)
Samtal med Marianne Eklund från den finlandssvenska föreningen Föräldrar till hbt-barn rf.

Plats: Regnbågsankans kontor, Skepparegatan 37, Helsingfors. Begränsad tillgänglighet. Servering.
Arr. Föräldrar till HBT-barn & Regnbågsankan


Tisdag 15.10 kl. 10.30–12.30: Familjecafé (cafét öppet 10–13)
Om leksaker och kön med Sara Sundell från projektet Jämställdhet på dagis Folkhälsan.

Plats: Svenska familjecentret i Helsingfors, Sparbankskajen 2A, 3. våningen.
Tillgängligt (dubbla barnvagnar ryms inte i hissen).
Arr. Svenska familjecentret & Regnbågsankan rf


ONSDAG kl. 18: Kaksi Äitiä & Little Light Workshop
rbh13-onsdag-iso
Vernissage för fotoutställningen Kaksi Äiti av fotograf Aino Vuokola. Utställningen pågår fram till 14 november 2013.

Little Light Workshop
Konstworkshoppar i ljus för både barn och vuxna.

Plats: Vedlidret, Hauhovägen 6 B 5a, Helsingfors.
Begränsad tillgänglighet. Fritt inträde. Servering under vernissaget.

Arr. Aino Vuokola, Nina Ahlbrecht & Nadja Leham


Torsdag

Kärlekens många ansikten
Välkommen på en litterär salong på Richardsgatans bibliotek torsdagen den 17 oktober kl. 18–20.

Temat Kärlekens många ansikten – hbt, drag och queer i den finlandssvenska litteraturen diskuteras av skådespelaren Riko Eklundh, litteraturvetaren Martina Moliis-Mellberg och författaren Maria Turtschaninoff under ledning av litteraturvetaren och bibliotekarien Kristina Weimer. Dragdottningen Madame de Menopaux bidrar med sång.

Kvällen är ett samarbete mellan Helsingfors stadsbibliotek och Regnbågsankan rf och den är en del av Regnbågshelgen i Helsingfors. Kvällen förverkligas med bidrag från Svenska kulturfonden. Teservering, fritt inträde.


Fredag

kl. 9–10: Frukost & hbtq-politik
Försvarsminister Carl Haglund (sfp) och generalsekreterare Aija Salo från Seta rf diskuterar aktuella frågor med hbtq-perspektiv inom den nationella och europeiska politiken.

Plats: Kulmakahvio, Agricolagatan 13, Helsingfors.
Begränsad tillgänglighet. Regnbågsankan bjuder på kaffe/te/juice och smörgås.

Arr. Regnbågsankan.

kl. 11.15–12.30: Korkkarimarssi – I högklackat mot våld
Marsch mot våld mot kvinnor – oberoende sexuell läggning, funktionalitet eller könsidentitet.

Plats: Avgång från Kiasma och Musikhuset, Mannerheimplatsen 2, Helsingfors.
Tillgänglighet: Skilda rutter för personer som har svårare/lättare att gå.

Arr. Invalidförbundet

kl. 15–17: HBTIQ och normkritik i högskolan
Introduktion av ordförande Antonnika Perttula, Sveriges Förenade HBTQ-studenter – SFQ med efterföljande diskussion. Kom i tid, gemensam förflyttning till konferenssal!

Plats: Seta rf, Böletået 5, Helsingfors.
Tillgängligt (toalettet på 2. vån, seminariet på 6 vån).

Arr. Seta, SFQ & Regnbågsankan

kl. 19–21: Regnbågsmässa med kyrkkaffeLogo för regnbågsmässan, design Fredrika Biström
rbh13duva-jpgTema: Fred och respekt. Regnbågspredikant Malin Strindberg från Stockholm. Birgitta Boucht läser fredsdikter. Liturg Maria Lindberg, kantor Dag-Ulrik Almqvist.

Plats: Johanneskyrkan, Högbergsgatan 12, Helsingfors.
Tillgängligt.

Arr. Johannes församling & Regnbågsankan

kl. 20 – ? Little Light Club
En queer fest i hjärtat av Helsingfors med performance, open mic och lotteri.
Plats: Omenapuutalo, Lappvikens sjukhusområde, Lappviksvägen 1, Helsingfors.
Begränsad tillgänglighet. Arr. Nadja Leham & Nina Ahlbrecht


Lördag: Huvuddag med seminarier och fest

För alla er som inte haft möjlighet att delta i veckans tidigare program är lördagen en riktig treat: Diskussioner och nagellackning i regnbågsfärger på Bibliotek10 mellan kl. 12 och 16. Efter det kan du antingen ta en sväng hemom eller få i dig mat samtidigt som du förflyttar dig till festplatsen Adams – läs mer om det nedan! Dörrarna till kvällsfesten öppnar kl. 19.30 och programmet inleds. De första 30 behöver inte betala garderobsavgiften och bjuds även på ett glas skumppa. Inträde är gratis (garderobsavgift 3€ för alla) fram till kl. 23 för alla Regnbågsankor, efter det öppnar dörrarna för Helsingfors nattliv och festandet fortgår till kl. 04.

SEMINARIEDAG PÅ BIBLIOTEK10 KL. 12–16
rbh13-regnbagsnaglar

Seminariedagen hålls på Bibliotek10 (Kirjasto10) vid Elielplatsen 2G i centrum av Helsingfors. Under dagen serveras kaffe/te/saft och Helsingfors ungdomscentrals ungdomsarbeterare Nicole och Daniela hjälper dig att få dina naglar lackade i regnbågens färger om du så önskar – här förbjuds inga regnbågsnaglar!

rbh13-Meeri_OASIS
På väg till seminariet eller under pausen kan du även ta chansen att bekanta dig med fotograf Meeri Koutaniemis fotoutställning om hiv-positiva transidentifierade indianers liv i Mexiko i Posthuset, samma våning som biblioteket. Inom samma projekt görs en dokumentär och en bok, även boken finns till påseende och beställning under lördagen.

Tidtabell
Öppningshälsning av Regnbågsankans ordförande Oscar Ohlis
12.15 Diskussion om trans* och feminism ledd av Astras chefredaktör Sara Eriksson: Feminism – för vem? Mötet mellan feminismen och kampen för transpersoners rättigheter är ofta allt annat än smärtfritt. Varför? I diskussionen deltar transaktivist Noah Amanda Nord, SFQ-ordförande Antonnika Perttula samt verksamhetskoordinator Petra Nysten från Regnbågsankan.

Foto på Noah Amanda Nord

14.00–15.30 Samtal om att vara hbtq i Svenskfinland ledd av Alina Böling: Finns det det några speciella utmaningar eller fördelar med att vara hbtq-person i Svenskfinland? Ett samtal utifrån personliga betraktelser och erfarenheter med Johan Slätis, Minerva Ekrelius och Oscar Ohlis.

15.30 Vad händer gällande Jeppis Pride 2014? När ordnas det, vad kommer att arrangeras, blir det någon regnbågsmässa trots att Jakobstads församling inte vill ordna någon? Arrangörerna berättar.

Seminariedagen avslutas och biblioteket stänger kl. 16.

Mellan seminariedagen och kvällsfesten som börjar kl. 19.30 har du tid att åka hem och byta om och slappna av en stund, eller så kanske du vill utnyttja det erbjudande som restaurangen Shanghai Cowboys i anslutning till nattklubben Adams (Skillnadsgatan 15–17) erbjuder deltagarna i Regnbågshelgen: 20 % rabatt på utvalda huvudrätter mellan kl. 17 och 19.  Boka bord för säkerhets skull!

Lördag: HUVUDFEST PÅ ADAMS KL. 19.30–22.30, gratis inträde

Huvudfesten för årets Regnbågshelg ordnas på nattklubben Adams i centrum av Helsingfors, Skillnadsgatan 15–17.

Mellan halv åtta och halv elva har vi klubben för oss själva och ordnar eget program under ledning av konferencier Ted Urho. För att orka hålla igång bjuds under kvällen på nachos och baren har extra gästvänliga priser. Inträde gratis till kl. 23 för regnbågsankor, garderobsavgift 3 €.

Tidtabell

19.30 öppnas dörrarna – kom bland de 30 första så bjuder vi på garderobsavgiften – de 50 första får även inmundiga feststämning med ett glas bubbel (med eller utan alkohol)!

19.45 hälsas gästerna välkomna och får intruktioner om hur delta i kvällens skämtsamma Queerquiz. I samband med quizzet får vi även se en kort homage till den finlandssvenska tv-serien 16, som har 20-årsjubileum i år. 16 var bl.a. den första finlandssvenska serien med en öppet homosexuell bland karaktärerna och var även långt före sin tid med att införliva musik i händelserna. Klippet är specialgjort för Regnbågshelgen av Johan Finne, som skrev manuset till serien. Under kvällen får vi även nostalgisjunga eller dansa till några av hittarna från 16. Foto på Rebecca Clamp, copyright Hannele Luhtasela

Charmerande och provocerande Rebecca Clamp och det nyformade bändet Dandy Lion Tamer uppträder kl. 20.30. Clamp har tidvis tydligt normbrytande sångtexter, och som duo kombinerar Dandy Lion Tamer tankeväckande texter med musik spelad på ett flertal olika instrument. Vi kan se fram emot att höra bl.a. Clamps St. Wilgefortis om kvinnan som var ett skäggigt helgon – Clamps musik kan du lyssna på här.

Spexiga speakern Ted Urho, till vardags redaktör och producent på radio Vega, underhåller oss som konferencier under kvällen och dj-duon med det fyndiga namnet Hembränt lockar ut oss på dansgolvet mellan programpunkterna.

Hippi

Hippi

Under kvällen finns även möjligheter för samarbetspartner att framföra korta hälsningar till festfolket, vi kommer bl.a. få höra Setas ordförande Juha-Pekka Hippi säga några ord.

Prisutdelning: Guldankan 2013
Kring tio på kvällen är det dags för en av veckans absoluta höjdpunkter: Tillkännagörandet och utdelningen av Guldankan 2013! Guldankan är ett pris som delas ut av Regnbågsankan för att lyfta fram personer, projekt eller instanser som på ett betydande sätt jobbat för mångfald, mänskliga rättigheter, fördomsfrihet och sexuella minoriteters och könsminoriteters rättigheter, främst inom Svenskfinland.

Vinnaren av Guldankan 2013 har valts av Regnbågsankan rf:s styrelse utifrån de nomineringar som inkommit och tillkännsgörs under kvällsfesten. Tidigare pristagare inkluderar Karl af Hällström, Monika Pensar, Anders Huldén, Camilla Gunell, Andreas Snellman och den svenskspråkiga ungdomsradiokanalen YLE X3M. Årets Guldanka och Regnbågshelg är de nionde i raden. Kom och hylla årets Guldanka och delta i firandet!

Nomineringarna för Guldankan 2013 i alfabetiskt ordning:
Lina Antman
Fredrika Biström
Helena Gustafsson
Johan Finne
Maria Höglund & Ja2013-gänget
Jeppis Pride
Jon Voss & QX
Kaj Korkea-aho
Aija Salo
Nadja Weckström

Finalisterna är underrättade.

Vinnarenoffentliggörs ca kl. 22 under kvällsfesten på Adams. Guldankan 2013 överräcks av Regnbågsankans ordförande Oscar Ohlis.


Adams är reserverat enbart för oss fram till kl. 22.30, då Adams dörrar öppnar för allmänheten. Det är gratis inträde fram till kl. 23, så de som har kompisar som kanske känner sig för straighta eller oengagerade att delta tidigare, kan smita in ännu före elva och joina firandet 🙂 Kom med på årets regnbågigaste finlandssvenska fest i södra Finland – och ta med dig en förälder, kompis eller några partner, the more the merrier!

Ta gärna en titt på policys för tryggare platser och evenemang, safer spaces policy, t.ex. svenska Queertopias policy eller ett annat exempel på engelska.

Kategorier: RBH13