Bilder från evenemanget längre ner…
Rhelgen_blad_2009
Vinnaren av priset GULDANKAN 2009 är Camilla Gunell!
Hon belönas för ett modigt engagemang i offentligheten för minoriteters rättigheter, ett betydande arbete för fri kärlek och ett envist arbete inom politiken. Resultatet avgjordes genom en allmän röstning här på hemsidan och offentliggjordes på Regnbågsankans fest på nattklubben Dtm 18.4.2009.
De nominerade för Guldankan 2009 var :

Camilla Gunell
Camilla Gunell är 37 år och bor i Mariehamn. Hon är filosofie magister och har jobbat som tv-och tidningsredaktör, projektledare, kulturarbetare osv. I Ålands lagting har Camilla suttit sedan 2003 och 2005-2007 var hon kultur- och utbildningsminister i Ålands Landskapsregering.
Hon nomineras till Guldankan bl.a. för sin motion om att ÅHS (Ålands Hälso- & Sjukvård) ska bekosta fertilitetsvård också för ensamstående och lesbiska. Hennes förslag innebär att ensamstående och kvinnopar också skall få behandling bekostad på samma sätt som heteropar. Camilla Gunell tog i tiderna Ecce Homo-utställningen till Åland och när hon för första gången kandiderade till lagtinget 2003 gick hon bland annat ut med slogan ”Är du homosexuell, rösta på Gunell!”

Roger Petas
Roger Petas är 22 år och bor i Helsingfors. Hen studerar för andra året vid Soc&kom och är hbti-stödperson för studentorganisationen där. År 2008 var Roger vice ordförande i föreningen Regnbågsankan där hen också var med och startade skolprojektet Våga Veta. Roger har varit en av huvudpersonerna i utvecklandet av projektet bland annat för att kunna tillämpas i scout- och högskolesammanhang.
Roger har under de senaste åren tagit plats som en aktiv och flitig debattör i de finlandsvenska medierna i hbti-frågor och frågor som berör (hetero)normativitet. Hen uttrycker rättfram sina åsikter, är modig och håller fast vid det hen står för. Hen jobbar för mänskliga rättigheter som berör alla, oberoende av sexualitet, kön eller könlöshet genom att ifrågasätta normer om sexualitet och kön.

Anissa Nordman
Anissa är en 24-årig Helsingforsbo med utbildning inom media. Hon var en av dem som startade Regnbågshelgen för fem år sedan. Hon har jobbat mycket för hbti- personer och försökt påverka samhället mot en mer tolererant syn på olika minoriteter. Under 2000-talet har Anissa varit både ungdomsledare och skolinformatör för Seta. Hon har medverkat i media och ordnat regnbågsevenemang. På senare tid har hon jobbat för att förstärka könsminoriteternas ställning i samhället.

Bo-Eric Rosenqvist
Bo-Erics kanske främsta initiativ var bildandet av Finlands första och hittills enda gaykör Out’n loud år 2004. Kören har numera omkring 30 medlemmar och har blivit mycket uppskattad vid sina konserter. Bo-Eric är idag viceordförande i körens styrelse.
B-E har aktivt arbetat för att göra livet för hbti-personer lättare och han har bidragit till att toleransen ökat i dagens samhälle. B-E har hjälpt hbti-personer att hitta likasinnade med förståelse för varandra bl.a. genom att medverka till bildandet av föreningen Gay West där han var ordförande åren 2005 – 2007.
Han har vidare bidragit till en ökad kännedom för hbti-relaterade fenomen genom att aktivt verka för anskaffning av hbti-facklitteratur till bilioteket på Soc&kom där han fungerat som bibliotekarie fram till sin pensionering 2009.


rbh09-kyrkan
Föreningen Regnbågsankan firade 17-18.4 traditionsenlig Regnbågshelg. Helgen inleddes med stillsam och varm Regnbågsgudstjänst i Johanneskyrkan med temat ”Han går med oss – Livet får färg”. Kyrkans högtidliga rum hade försetts med regnbågsflaggor och som ersättare av bönen ”Fader Vår” utfördes en feministteologisk kroppsbön ”Moder Vår”, utarbetad av Monika Pensar-Granroth.

rbh09-diskussion
Under lördagen fyllde regnbågsfolket Luckan i Helsingfors centrum. Författare Gurli Lindén berättade om sitt liv och professor Tiina Rosenberg beskrev hur stor inverkan samhällsklass kan ha. Hon deltog även i debatten ”Hbt ur ett Sverige-Finland perspektiv” med Malou Zilliacus, Kaj Heino och Fredrika Biström som moderator. I diskussionen speklurades det bl.a. om vad som hänt om Prinsessan Victoria kommit ur skåpet.

rbh09-queertango
Som sista programpunkt fick alla skaka av sig sina stela ryggar och pröva på Queertango med hjälp av Charlotte Rivero. I dansen fick de som medverkade veta hur man dansar i par utan en traditionell könsuppdelning.

rbh09-dangranqvist
Helgen avrundades med fest på Dtm där årets Guldankevinnare utlystes. Vinnaren och Ålänningen Camilla Gunell tackades för ett modigt engagemang i offentligheten, ett betydande arbete för fri kärlek och ett envist arbete inom politiken på Åland. Själv kunde hon inte medverka men hennes hälsning lästes upp av Katarina Näs och regnbågsankans ordförande Nadja Weckström. För den könsutmanande musiken stod dragkingbandet Ex-Poikystävät som överraskade med allt från hip-hop till schlager. Som extra överraskning bjöd även Radio x3M-killarna Dan Granqvist (på bilden) och Tommy Nordlund på en glittrande show där klänningarna hölls uppe med stödband.

rbh09-dragkingband

Kategorier: RBH09